Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

ARTIKEL Startsidan / Stadsliv

.
Foto: Frankie Fouganthin

Hasse Alfredson utses till "hedersget" på Lidingö

Sedan i våras har 19 utrotningshotade getter rensat Lidingös kraftledningsgator.
På söndag har du chans att hänga med dem.
Då invigs deras nya högkvarter – döpt till ”Geteborg 2” av Hasse Alfredson.

annons

annons

Get2Gether är en ideell förening på Lidingö som håller 19 jämtgetter. Syftet är dels att hålla landskapet öppet, men också att bevara det utrotningshotade djuret. Totalt finns bara cirka 500 exemplar kvar av den mycket gamla rasen. Sedan i våras har getterna betet på igenväxande marker och Lidingös kraftledningsgator – och projektet har varit en succé.
– Jag måste säga att det har gått över förväntan. Alla har varit så otroligt positiva, säger Malin Tyrén Bakken.
Bakom projektet står ett antal Lidingöbor som faktiskt inte kände varandra tidigare. Alla delar dock en passion för det charmiga djuret.

Har älskat djuret sedan barnsben

– Jag är född och uppvuxen i Borås. Och på djurparken var det getterna som jag gillade mest. Jag ville alltid ta med dem hem, men det fick jag ju inte, säger Malin.
Hon berättar att getter är mycket sociala, och de gillar faktiskt människor. Det kan du själv uppleva den 15 januari. Klockan 12.00 inviger föreningen getternas nya högkvarter på Lidingö, en vacker gammal lada mitt i Långängens naturreservat – med en spännande gethage omkring.

Hasse Alfredson blir "hedersget"

Lidingöbon och tidigare getägaren Hasse Alfredson har döpt getparadiset till Geteborg 2. Under invigningen kommer Alfredson utses till ”hedersget”. Han har signerat en namnskylt som kommer avtäckas av hans dotter Sofi Landström.
I dag är kraftledningsgator en mycket viktig biotop för en rad djur, insekter och växter. Även kraftbolagen har varit mycket nöjda med dem ekologiska slyröjningen. Getterna har flyttats runt mellan olika platser, och när de har betat av ett område så är det mycket svårare för sly att återhämta sig jämfört med efter maskinell röjning.

Värdelös mark blir mjölk

Föreningen ska även bedriva småskalig livsmedelsproduktion. Jämtgetterna är små, men ger mycket mjölk i förhållande till hur mycket de äter. Eftersom djuren föredrar buskar, sly och grovt gräs och trivs på magra marker kan de ta till vara på områden inte ha något värde. På söndag har du chans att hälsa på djuren, provsmaka getmjölksprodukter och satsa på ett race där getterna tävlar.

JOHN EDGREN
john.edgre@aos.se

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons