Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

ARTIKEL Startsidan / Stadsliv

Många stockholmare verkar ha tappat allt vett enligt krönikören Sofie Strandberg

”Många människor har blivit så jävla otrevliga”

Nytt år betyder för väldigt många att man avger ett eller flera nyårslöfte till sig själv. För en del handlar det om hälsan och kan innebära allt från att man ska träna mer till att man ska sluta röka. För andra kan löftet vara jobbrelaterat som att man ska nå nya höjder och lyckas göra karriär. Ja ni vet ju redan allt det här.

annons

annons

Men vad skulle hända om man förutom sina personliga mål även tog en titt utanför sin egna sfär? Kanske finns det andra löften man kan ge som inte bara påverkar en själv utan även sin omgivning?

Jag skulle till exempel vilja slå ett slag för det här med att vara en TREVLIG, OMTÄNKSAM och RESPEKTFULL person mot människor man inte känner. Där har en hel del av er ett nyårslöfte att bita i.

Stockholm har blivit kallt

Men vad menar jag med egentligen med detta? Jo, den senaste tiden i Stockholm har jag upplevt ett problem som jag inte varit med om i stan tidigare. Väldigt många människor har blivit så jävla otrevliga, sura och oförskämda. Alltså det har ju såklart alltid funnits rötägg, men jag har tidigare alltid tyckt att majoriteten stockholmare varit varma och snälla människor även fast många varit aningen inåtvända.

Men nu? Jag upplever en sådan enorm skillnad. En del dagar undrar jag om jag missat något – har det hänt något som gjort att folk beter sig som egoistiska galningar? Eller varför fick jag precis en dörr slängd i nyllet på väg ut från affären?

Har tappat allt vett

En vanlig dag på stan när jag möter och ser folk jag inte känner kan till exempel innebära knuffar i tunnelbanan, snäsiga kommentarer, vuxna som inte reser sig för gravida och äldre människor på bussen, respektlös attityd, hårda ord och ingen hjälpsamhet över huvud taget.  En hel del stockholmare verkar med andra ord ha tappat allt vett. Men även glädje? Ibland reagerar jag på att jag får ett leende tillbaka när jag håller upp en dörr för någon och tänker att ”oj, ett smajl, så mysigt.” Så pass ovanligt är det.

Nu vill jag inte framställa mig själv som någon präktig jävla Mary Poppinskopia här – jag har själv tusen dåliga sidor som jag behöver jobba på under 2017, men en snäll medmänniska det känner jag faktiskt att jag är, även om jag också kan bli bättre.

Jag vet inte varför majoriteten stockholmare har fått den här tråkiga attityden på senaste tiden, men jag vet att allt börjar med en själv. Var snäll och visa respekt mot människor du möter, jag lovar att det kommer kännas fantastiskt. Kanske lika fantastiskt som att bli befordrad på jobbet eller att klara en månad utan att röka.

SOFIE STRANDBERG
sofie.strandberg@aos.se

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons