Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

ARTIKEL Startsidan / Stadsliv

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

Rekordintresse för stans första riktiga ”vuxenbio”

Lagom till hösten kommer alla cineaster få ett nytt tillhåll.
Då återuppstår klassiska Capitol vid S:t Eriksplan.
– Vuxenbiografer finns på många ställen runt om i världen – men inte i Stockholm, säger Jakob Abrahamson som ligger bakom projektet.

annons

annons

Det har länge funnits ett hål, både geografiskt och ”kulturellt”, i Stockholms bio-karta. Men snart blir det ändring på det  – för på klassiska adress i Vasastan kommer biografen Capitol att återupplivas. Bion som gick i graven 1985 blir anno 2017 en ”vuxenbio” med ”kvalitetsfilsprofil”. Bakom projektet ligger produktionsbolagen Njutafilms och NonStop Entertainment

Biograflös del av stan

Jakob Abrahamson, vd för NonStop Entertainment berättar att de länge gått i bio-tankar, men att det var ett gäng sammanträffanden som satte bollen i rullning.
– Vi hade länge tänkt att det vore spännande att starta en biograf. Sen såg vi i tidningen att Kroumata skulle lägga ner. Vi kontaktade bostadsrättsföreningen som äger huset och fick möjligheten att presentera vår idé. De tyckte att det var en kul grej att Capitol skulle återupplivas. Sen är det ett perfekt läge. Dels är det nära till bussar och T-bana – men sen är det en helt biograflös del av stan.

Överväldigande entusiasm

Den första oktober fick man tillgång till lokalen och renoveringsarbetet började. Och som alltid när det gäller drömprojekt, var tight budget något som man måste förhålla sig till. Då föddes tanken om att kanske få lite medfinansiering.
– VI hade börjat riva ut de 90 år av om och påbyggnader som gjorts över tid. VI hade en tanke på vad vi ville göra, men tänkte att någon form av crowdfunding skulle kunna vara något. VI har aldrig gjort något sånt här tidigare, så vi visste inte riktigt vad vi kunde förvänta oss.

Sagt och gjort, man satte ihop ett Kickstarterprojekt och förhoppningen var att få in 250 000 kronor på en månad. Men vad fel man hade. På 33 timmar hade man fått in kvartsmiljonen och efter fyra dagar hade nåddes 500 000 kronor.
– Vi hade en dröm och en idé, men att så många delar den och kan tänka sig att vara med är överväldigande. Det är enormt, otroligt kul, säger Jakob.

Målet är att öppna en bio som riktar sig till en vuxen publik som vill se kvalitativ film. Det innebär bland annat man kommer att satsa på större och lyxigare fåtöljer samt att det ska gå att ta sig ett glas vin eller öl till filmen.

Exakt när man kommer öppna är inte satt, men att det blir till hösten 2017 är man väldigt tydlig med.
– Vi vill öppna så tidigt på hösten som möjligt, men vi vågar inte säga något exakt datum ännu.

Många vill hjälpa till

Stockholm berikas alltså med en till biograf och att döma av intresset projektet har dragit är nya Capitol efterlängtad. Och förutom de ekonomiska bidragen de fått – har även annat värdefullt kommit med kampanjen
– Det är otroligt många som delar entusiasmen och gillar det vi gör. Vi har redan nu fått kontakt med en del av vår framtida publik och de ger både hjälp och feedback. Exempel på det är att många erbjuder hjälp med allt från att riva biljetter till att sköta maskinen. Sen har vi till och med fått lite erbjudanden om att ta över en gammal projektor. Det är otroligt, hur många gånger man kan säga tack egentligen?

Fotnot: Det finns flertalet SF-biografer som har vip-rum/avdelningar med alkoholrättigheter. Begreppet vuxenbio som gänget bakom Capitol anger innefattar mer än bara alkoholservering.

FELIX BJÖRKLUND
felix.bjorklund@aos.se

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons