Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

ARTIKEL Startsidan / Stadsliv

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

”Är ett nytt monument som skapats i Stockholm”

Efter 16 år, en hel del rubriker och en ”tunnelbanefadäs” öppnar Söders senaste hotell.
Hellstens Glashus ska med sin omdiskuterad fasad få omgivningen att reagera och hotellmagnaten Per Hellsten är nöjd.
– Jag tillför Stockholm ett magiskt rum. Miljön är magisk, säger han.

annons

annons

Det är ett hotell som har sina ”rötter” på 90-talet – men där bygget dragit ut på tiden. Men i torsdags smygöppnade Hellstens Glashus och enligt  Per Hellsten själv är det inte ett tal om något dussinhotell.
– Vi har skapat en ny spännande miljö i stan och om jag får vara pretensiös säger jag att det är ett nytt monument som skapats i Stockholm. Dels exteriört men även i interiören.

Över 20 år till premiären

Per Hellsten köpte fastigheten på Wollmar Yxkullsgatan 13 för 20 år sedan och på den tiden huserade Spegelteatern i huset som innan dess varit metallgjuteri samt glasverkstad.

Planprocessen drog ut på tiden efter det att både närliggande bostadsrättsföreningar samt enskilda personer överklagat projektet. Men nu så är det alltså klart.

Det sex våningar höga hotellet har som sagt öppnat, men kommer att vidareutvecklas med restaurang och bar framöver.
– Inom några veckor hoppas vi att baren är igång, då har vi fixat alkoholtillstånd. Vi börjar med en enklare barmeny och växer succesivt. Jag har inte någon brådska att snabbt slänga upp portarna, säger Per Hellsten,

Världsberömda röret kvar

Och visst, när en process tagit så lång tid att ro i hamn, är det onödigt att förhasta sig i slutskedet. Men när allt är klart kommer besökare att få uppleva något unikt. Förutom den uppseendeväckande fasaden har hotellet även ett par andra ”signaturelement” – nämligen ett gammalt borrör samt ett urbergsgolv. Det förstnämnda är detsamma som penetrerade tunnelbanan 2009  och som nu sticker upp ur golvet som ett minne av misstaget.
– Det blev kvar ett rör ner i tunnelbanan och det tog tid för SL att täppa igen det. Nu är det en rörstump kvar som jag ska sätta minnesplakett på, det blir en ”conversation piece”. Men en konsekvens av hela historien är att man nu infört helt nya rutiner för borrning eftersom det hela kom av en klantighet. Golvet i baren är en 50 kvadratmeter stor berghäll. Det är nog den enda baren i världen som har urberg som golv. Där kan man sitta och analysera mönstrena.

Det nya hotellet är Per Hellstens femte i Stockholm och andra på Södermalm.

FELIX BJÖRKLUND
felix.bjorklund@aos.se

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons