Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

ARTIKEL Startsidan / Stadsliv

Gustav Hemming (C)
Gustav Hemming (C)
Foto: Youtube/Hamid Ershad

Centerpartiet kräver byggstopp för gallerior

Våra stora shoppingcentrum kannibaliserar redan på varandra, och nya planeras.
Någon måste förlora kampen – då riskerar Stockholm att få tomma spökgallerior.
Det anser Centerpartiet, och nu kräver de ett stopp för fler stora byggen utanför stan.

annons

annons

Utvecklingen är tydlig i USA – där finns många spökgallerior som står lik efter att de konkurrerats ut av nya, mer attraktiva köpcentrum. Nu varnar Centerpartiet för att samma utveckling kan drabba Stockholm.
Gustav Hemming är regionplaneringslandstingsråd (C). Han ser att regionens kommuner gör stora investeringar för att locka ”super-handelscentrum”. Men för varje ny anläggning är det något annat område som förlorar kunder – och Stockholms befolkningsökning räcker inte som kompensation. Resultatet kommer bli urbana öknar med gallerior som gapar tomma.

Kräver byggstopp

– Alla de stora shoppingcentrumen hotas om utvecklingen fortsätter – det gäller även Mall of Scandinavia. Därför skulle jag säga att det absolut är dags för kommunerna att dra i handbromsen. Nu har vi en chans att få till en handel i de gamla stadskärnorna, exempelvis Norrtälje, Södertälje och Sundbyberg – förortsmiljöer där man både har förutsättningar för handel och där det samtidigt bor folk, säger Gustav Hemming.
Han kräver ett moratorium på externa köpcentrum i länet. Mall of Scandinavia har bara ett år på nacken, och redan nu planerar Österåker en handelsplats som kommer vara lika stor som Barkarby eller Kungens kurva. Etableringen kommer onekligen påverka många områden, inte minst Täby Centrum.

Tar fler jobb än de skapar

– Men politikerna är positiva till de här byggena, för man tror att områdena skapar egna jobb och ger en dragkraft till kommunen. Men det har visat sig att de tar fler jobb än de skapar, och dessutom krävs det stora kostnader för att understödja en dyr infrastruktur. När man lägger anläggningar långt ifrån allt annat så tar bilberoendet väldigt mycket kraft och resurser i anspråk från samhället. Det blir en ohållbar bilsituation – och drar samtidigt verksamhet från platserna där vi bor, säger han.
Hemmings ståndpunkt får stöd i Fastighetsägarnas rapport. Den visar att de externa handelsplatserna faktiskt omsätter mindre pengar per kvadratmeter än vad affärerna i stadskärnorna gör.

Bygger bostäder kring galleriorna

En lösning är att man förändrar miljön i handelscentrumen genom att bygga bostäder, något som planeras för Heron City/Kungens kurva. Ett kvarstående problem för de gamla stadskärnorna är att konsumenterna uppenbarligen vill kunna frakta hem sina inköp i den egna bilen. Samtidigt är politikerna inte beredda att backa från sin strävan att göra stans bostadsområden allt mer otillgängliga för bilister. Gustav tror att lösningen kan vara en hemkörningstjänst som samordnas mellan de olika handlarna.

Vill skapa mysfaktor

– Vi måste ge stadsmiljön en chans att utveckla en urban kvalitet. Det handlar lite om att skapa en ”mysfaktor”. Det är mer lockande med urbana stadsmiljöer, med handel och restauranger tillsammans med boende. Då måste vi våga sätta stopp för fler externa köpcentrum, säger Gustav Hemming.

JOHN EDGREN
john.edgre@aos.se

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons