Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

ARTIKEL Startsidan / Stadsliv

.
Foto: Storkyrkobadarna

Storkyrkobadet får leva vidare – temporärt

Anläggningen har överlevt många nedläggningshot. 2016 gav politikerna en slutgiltig dödsdom – stödet dras in.
Men nu kan Storkyrkobadet överleva. Stadsdelsnämnden fortsätter betala för driften i sex månader.

annons

annons

Storkyrkobadet är en anrik Stockholmsinstitution med många fans, exempelvis Mark Levengood och Jonas Gardell. Paret möttes för första gången i 1700-talsvalven – och tycke uppstod. Redan på 1800-talet konverterades den gamla vinkällaren till badanläggning, och på 1930-talet anlades en bassäng för skolbarnen i Gamla stan.
Sedan dess har verksamheten hotats av nedläggning många gånger, men den ideella föreningen Storkyrkobadarna har lyckats rädda anläggningen varje gång. Under hösten kom dock beskedet att Södermalms stadsdelsnämnd tar sin hand från verksamheten.

Ekonomiskt ohållbart

Med ansvar för hela driften skulle föreningens kostnader höjas från dagens 120 000 kronor per år till 530 000 kronor, vilket är ekonomiskt ohållbart. Men ännu en gång verkar Storkyrkobadarna ha räddat verksamheten – i alla fall temporärt. Nu har stadsdelsnämnden meddelat att de fortsätter betala för badet i ett halvår, under tiden ska föreningen se över kostnaderna och leta nya finansiärer.
– Det känns enormt bra – en sten har fallit från mitt hjärta. Det har varit så många olika bud, men nu är jag otroligt glad över att kunna ringa runt till styrelsemedlemmarna och berätta hur det ligger till, säger Teddy Nordmark, ordförande för Storkyrkobadarna.

Grundade beslut på faktafel

Han passar på att tacka Anders Göransson på Södermalms stadsdelsnämnd, som backat upp föreningen när de ansåg att beslutet grundades på felaktig information. Bland annat antog man att badet primärt användes av äldre.
– Så är det inte alls. I dag är det främst barn som använder Storkyrkobadet. Vi har två simskolor som har simundervisning, och det är ju väldigt viktigt att skolbarnen lär sig att simma. Samtidigt är det många badhus som har stängt för renovering just nu, och då finns det ju ingen plats för att lära sig simma, säger Teddy.

Svindyr vattenmätning

Samtidigt finns det stora möjligheter att trimma kostnaderna. Det visar sig att huvuddelen av pengarna för driften läggs på en daglig mätning av klorhalten i bassängen – enligt ordföranden kostar arbetet i dag hundratusentals kronor varje år. Teddy konstaterar att uppdraget borde kunna utföras för långt mindre pengar och den besparingen kan bli ett stort bidrag till badhusets fortsatta överlevnad.

JOHN EDGREN
john.edgre@aos.se

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons