Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

ARTIKEL Startsidan / Stadsliv

Jonas Paulsson kräver att Stockholms skolbarn inte ska serveras kött.
Jonas Paulsson kräver att Stockholms skolbarn inte ska serveras kött.

Vill göra Stockholm till vegetarisk huvudstad

I princip alla skolor i länet kör vegetariskt minst en gång i veckan – men nu kräver ”Köttfri måndag” att all skolmat blir helt djurfri.
– Globala gymnasiet har serverat vegetarisk i snart 10 år, och inte en enda elev har dött av det, säger talespersonen Jonas Paulsson.

annons

annons

Den vegetariska maten är på frammarsch i skolorna. De flesta av länets elever har redan vant sig vid minst en köttfri dag i veckan – och Globala gymnasiet på Södermalm har kastat ut djurprodukterna helt. Men organisationen ”Köttfri måndag” anser att utvecklingstakten inte räcker. De vill att politikerna ska tvinga både skolor, kommuner och landsting att uteslutande servera vegetarisk mat. Alla kök som finansieras med skattemedel skulle påverkas.
– Riksdag, regering och landsting har inte satsat en enda krona på att minska vår konsumtion av mejeriprodukter och kött – och har inte fattat ett enda beslut i frågan. Det är extremt märkligt och allvarligt, säger Jonas Paulsson, talesperson för Köttri måndag.

Äldre vana vid gröna rätter

Han anser att den mat som serveras på äldreboenden i dag ofta är undermålig, dessutom har många pensionärer vuxit upp med en kost som innehåller förhållandevis lite kött.
– Våra äldre är inte problemet – det är snarare att man kan gå på Mc Donalds och köpa en hamburgare för tio kronor när den egentligen borde kosta 250 kronor. Kött är en lyxvara som blivit oerhört billig. I butiken kan du hitta lammfärs för 25 kronor per kilo, man tror inte sina ögon. Samtidigt ligger temperaturen i Arktis 20 grader över det normala just nu – det är helt jäkla otroligt, säger han.

Krävs en hög köttskatt

Paulsson vill se kampanjer som informerar om hur mycket köttproduktionen bidrar till växthuseffekten. Men för att påverka alla konsumenter krävs att köttet blir rejält mycket dyrare.
– Vi behöver en köttskatt, och ta bort momsen på frukt och grönt. Vi begränsas enbart av vår kreativitet. Varför inte ha som övergripande mål att svenskarna ska halvera sin köttkonsumtion till 2020? Kött är en lyxprodukt som kräver oerhört mycket resurser. Om vi vill minska konsumtionen så krävs politiska beslut. Det kommer inte innebära att folk måste äta vegetariskt hela dagarna, men vi måsta kanske minska konsumtionen med 80-90 procent, säger han.

Kan bli vegetarisk huvudstad

Jonas brukade tro att information kunde förändra folks vanor över tid – men miljökämpen har insett att den politiska styrningen måste komma först.
– Man kan se på rökning. Först infördes rökförbudet och det påverkade i sin tur folks syn på rökning. På samma sätt påverkar en köttfri skola elevernas attityder. Stockholm skulle kunna bli vegetarisk huvudstad om man ville, men det finns en tydlig politisk ovilja att fatta besluten. Samtidigt finns viljan hos eleverna, och det är de som ska växa upp i den här världen, säger Jonas Paulsson.

JOHN EDGREN
john.edgre@aos.se

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons