Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

ARTIKEL Startsidan / Stadsliv

Stureplan
Foto: Google

Nu stoppas rivningen av 1800-talshus på Stureplan

Det må vara en av Stockholms mest levande platser – men i Förenade Arabemiraten anser man att Sturekvarteret behöver en ansiktslyftning.
Ägarnas plan innebar att 1800-talsbyggnader skulle schaktas bort.
Efter massiva protester har deras förslag fått tummen ned av Stadsbyggnadskontoret. Nu räddas flera viktiga hus.

annons

annons

Sturekvarteret ägs av Adia. Det Abu Dhabi-baserade fastighetsbolaget har dragit upp planerna för området tillsammans med statliga Vasakronan. Deras massiva byggprojekt innebär en total ombyggnad av Sturegallerian, med fler butiker, moderna kontor och hotell. För att åstadkomma visionen vill man riva större delen av kvarterets inre, med flera hus från 1800-talets slut. Adia vill dessutom lägga till fyra våningar ovanpå flera av de kvarvarande byggnaderna.

Protester mot rivningarna

Det är inte bara berörda krögare och affärsinnehavare som har reagerat på den planerade skövlingen.
– Att stärka Stockholms urbanitet genom att förvandla Stockholms mest attraktiva urbana miljö till en grushög är att slänga ut barnet med badvattnet. Stureplan behöver utveckling, men inte genom massiva rivningar. Rivningarna kan kosta platsen dess själ, säger Björn Ljung (L), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.
Även oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M) har påpekat att förslaget skulle innebära oacceptabelt stora ingrepp i kvarteret, bland annat rivningen av Freys hyrverk.
En annan invändning har varit att projektet skulle tvinga affärsidkare att hålla stängt under närmare ett årtionde.

Tvingas göra om förslaget

Tidigare planerades byggstart till 2017, men nu har projektet stött på patrull. I kölvattnet av ”programrådet” är kritiken massiv. Länsstyrelsen, Stadsmuseet, Skönhetsrådet, krögare och boende vänder sig mot rivningarna och byggnadernas tilltänkta höjd. Därför föreslår Stadsbyggnadskontoret att förslaget görs om med färre rivningar och lägre hus.

Det berörda området omges av Birger Jarlsgatan, Grev Turegatan, Humlegårdsgatan och Sturegatan. De byggnader som Adia ville riva var Humlegårdsgatan 17 (gathus och gårdshus), Freys hyrverk (Grev Turegatan 11), gårdsbyggnaderna inom Bångska palatset (Stureplan 6), Stureplan 2, parkeringshuset (Grev Turegatan 3-5) samt den bakre delen av bågen inom Marmorhallarna (Birger Jarlsgatan 18).

Räddade byggnader

Bland de byggnader som Stadsbyggnadskontoret vill spara finns Freys hyrverk från 1898, och delar av Marmorhallarna, en bilförsäljnings- och utställningslokal ritad 1899-1900. Riktlinjerna anger att Adias nya förslag ska anpassas till den klassiska stenstadsbebyggelsen. Stadsbyggnadskontoret underkänner även rivningen av ett existerande bostadshus, vilket innebär att det kommer bli fler lägenheter än vad som var planerat.

JOHN EDGREN
john.edgre@aos.se

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons