Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

ARTIKEL Startsidan / Stadsliv

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

Stället som skapade tidernas kändisfest

Säg ordet kändisklubb i Sverige och de flesta med intresse för fenomenet tänker omedelbart på ett namn. Spy Bar i korsningen Sturegatan/Birger Jarlsgatan vid Stureplan.

annons

annons

Det var 1995 som Spy Bar öppnade i den imitation av franskt renässanspalats - som byggdes runt år 1900 och då fick namnet Daneliuska huset – och som sedan 1980-talet kallas för Arnoldshuset efter krögaren Christer Von Arnold och hans restaurang Arnold.

Starten för Spy Bar var aningen trög för grundarna Vimal Kovac och Micke Becker. Men sedan small det till och senare har få eller inga svenska nöjesställen haft samma dragningskraft på kändisar från olika sammanhang. Stureplansbrats, IT-folk från ett antal generationer, dokusåpakändisar och anställda vid banker och finansinstitut har gjort köerna samlats i över två decennier.

Från kändisar till hipsters

Runt 2007 blev Spy Bar förutom att vara kändismagnet plötsligt också godkänt av så kallade hipsters.
Detta efter att stället delvis profilerats om och öppnat medlemsklubben Gubbrummet i en del av lokalerna. Nu försvann en del av bratsinslaget och ersattes av DJ:s, designers, journalister och andra som tidigare var med och gjort SoFo på Söder till landets hippaste kvarter.

Man skulle antagligen kunna fylla en bok med skvallerhistorier från Spy Bar där det skulle tillhöra de snällaste inslagen att Paris Hilton en gång tog en springnota på en flaska champagne. Toppnumret är dock odiskutabelt: en kväll på 90-talet blev relationen mellan rocksångaren Michael Hutchence från gruppen INXS och höjdhoppslegenden Patrik Sjöberg så ”frostigt” att en kvinna i Hutchence följe krossade ett champagneglas i Sjöbergs ansikte.

”Hade jag haft med mig mina vanliga kompisar hade INXS blivit ett instrumentalt band den kvällen” har Patrik Sjöberg skrivit senare.

Lars Nylin

Har du några oförglömliga minnen från Spy Bar? Maila oss

AOS WS

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons