Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

ARTIKEL Startsidan / Stadsliv

Paradiset startar ny ekobutik i Stockholm. Gundaren Johannes Cullberg ger andra livsmedelskedjor en känga: ”Vi är en dagligvaruleverantör med ryggrad som står för det vi säljer. Andra tar inte ansvar. De kan säga att de bryr sig om folkhälsan, men kränger ändå dålig mat och lösgodis till barn. Det är för låg moral”, menar han.
Paradiset startar ny ekobutik i Stockholm. Gundaren Johannes Cullberg ger andra livsmedelskedjor en känga: ”Vi är en dagligvaruleverantör med ryggrad som står för det vi säljer. Andra tar inte ansvar. De kan säga att de bryr sig om folkhälsan, men kränger ändå dålig mat och lösgodis till barn. Det är för låg moral”, menar han.
Foto: Frida Hammar

Paradiset: ”För låg moral bland matbutiker”

Paradiset öppnar ny matbutik mitt i city. Här ska ekomedvetna kunna handla allt de behöver. Men snus, cigg och Coca-Cola får du köpa någon annanstans.
– Vi har ryggrad och står för det vi säljer. Andra tar inte ansvar, säger Paradisets grundare Johannes Cullberg.

annons

annons

Frukt och grönt staplade i färgglada pyramider och upp efter väggarna möter besökare som tar rulltrappan ner i nya ekologiska matbutiken Paradiset, mitt i city i korsningen Mäster Samuelsgatan och Regeringsgatan.
– Vi är stora fans av tekniker som används i USA för att trava varor, förklarar Paradisets grundare Johannes Cullberg de symetriska grönsaksformationerna.
Intrycket blir annorlunda och det är meningen.
– Vi är inte ICA eller Coop och det ska märkas. Här är produkterna showen.

”För låg moral”

Skillnaden mellan Paradiset och de stora butikskedjorna handlar till stor del om vad man inte har. Som cigaretter och snus, som helt saknas i sortimentet.
Läskhyllan ser också radikalt annorlunda ut.
– Vi är en dagligvaruleverantör med ryggrad som står för det vi säljer. Andra tar inte ansvar. De kan säga att de bryr sig om folkhälsan, men kränger ändå dålig mat och lösgodis till barn. Det är för låg moral, menar Johannes Cullberg.

Förbud på 200 tillsatser

Nu är inte allt ekologiskt på Paradisets hyllor. Och vissa (ca 40) tillsatser går fortfarande att hitta på innehållsetiketterna.
– Men 75 procent av varorna hos oss är ekologiska. Det är väldigt mycket mer än hos de andra matkedjorna. Vi har också förbud på 200 tillsatser som vi inte tillåter i vårt sortiment. Det är lika hårda krav som för Kravmärkning.

Johannes Cullberg menar att det finns en frihet i att vara nykomling och inte vara bunden av avtal och leverantörer.
– Vi är i en annan division och tar bara in varor vi kan stå för. De andra är mer låsta, de måste ju sälja sin Coca-Cola. Vi är fria att bestämma själva, från början.

Sverige är världsmästare på ekologiskt

Svenskarnas inköp av ekologiska matvaror ökade med 39 procent förra året, enligt Ekoweb. Johannes Cullberg berättar att vi i år går om Danmark som världens främsta eko-land.
Och allra mest ekomedvetna är stockholmarna.
– Absolut, här i Stockholm finns den högsta utbildningsnivån och här sätter sig trender först.

Paradisets första butik ligger sedan förra sommaren på Södermalm. Citybutiken är del i en tänkt expansion. Men Johannes Cullberg tror inte att Paradiset skulle funka i alla delar av Stockholm. Att expandera vidare till exempel i en förort som Tensta, tror han inte på.
– Nej, det skulle inte fungera där ännu. Marknaden är inte mogen.

Trendmat från USA

För att äta ekologiskt krävs vissa prioriteringar och det kan betyda att matkostnaden stiger. Men Johannes Cullberg försvarar sig mot föreställningen att ekologisk mat kostar mycket.
– Det finns en tro att bara för att det är en ”grön” butik så är den dyr, vilket kanske gör att att folk inte vågar prova. Men vi har både bas och specialvaror, också varor du känner igen sedan tidigare.

Utbudet i nya citybutiken blir lite mer lunchorienterat och du kan både äta på plats och ta med.
– Delikatessdisken här är tre gånger så lång som den vi har på Söder.
Här finns också en Poke Bowl bar, där du kan få en skål med den i USA just nu supertrendiga hawaiianska rätten.
Det går också att ta ett glas vin till maten. Men du får inte gå runt och sippa vin med inköpslistan bland butikshyllorna, utan får hålla dig i foodcourt-området.

En avdelning med hygien och skönhet finns också, liksom ett behandlingsrum där den som vill se extra fräsch ut efter veckohandlingen kan göra en ansiktsbehandling, ekologisk såklart.

AOS WS

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons