Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

ARTIKEL Startsidan / Stadsliv

Bäverns återtåg i Stockholm uppmärksammas internationellt, av ansedda amerikanska naturtidskriften och sajten National Geographic.
Bäverns återtåg i Stockholm uppmärksammas internationellt, av ansedda amerikanska naturtidskriften och sajten National Geographic.
Foto: Thinkstock

Stockholms bävrar internationellt kända

National Geographic rapporterar om Stockholms bäverexplosion. Från att ha varit helt utrotade finns de simmande gnagarna nu runt om i stan.
– Vi ska vara både stolta och lyckliga över att återplanteringen lyckades, säger ekologen Göran Hartman på Sveriges lantbruksuniversitet till tidskriften.

annons

annons

Ansedda amerikanska naturtidskriften National Geographic rapporterar om Stockholms bäverinvasion. Den stora gnagaren som var helt utrotad i stan för 100 år sedan och då bara fanns i omkring 1200 exemplar i hela Europa och Asien, har gjort storstilad comeback.

Så räddades bävern

National Geographic berättar om hur den svenska operation rädda bävern inleddes 1922, när vetenskapsmän släppte ut ett par norska bävrar i Jämtland.
– Det var en av de mest lyckade återinplanteringar som någonsin gjorts. Vi ska vara både stolta och lyckliga över att det lyckades, säger ekologen Göran Hartman på Sveriges lantbruksuniversitet till National Geographic.

Spår i snön

Från att ha varit utrotad i Stockholm sedan 1790-talet upptäcktes plötsligt 1997 bäverspår i snön på Årsta holmar, där det också snart dök upp en bäverhydda som kan vara ursprunget till de bävrar som nu håller till i och runt stan, i tio bäverhyddor.

Tidskriften uppger på sin sajt att antalet bävrar i Stockholm har exploderat under de senaste fyra åren. Här ses till exempel en video från SVT Nyheter där en bäver simmar omkring helt obekymrad bland åskådare på Norr Mälarstrand.

Bäverattacker

Med gnagarnas återkomst följer också en del bäverproblem. Avgnagda träd kan innebära en säkerhetsrisk om de faller på förbipasserande.

Enligt National Gepographic har också två bäverattacker skett i Stockholm, där personer blivit bitna av bävrar. Den ena när en man skulle fota en bäver med sin mobil.

”Misshandlade av lokala bävrar”

För att hålla bäverstammen i schack har därför omkring tio bävrar skjutits de senaste tre åren.
Att bara flytta på bävrarna tycks inte vara ett alternativ.
– De är väldigt revirmedvetna och det är inte lätt att släppa ut dem i områden där det redan finns bäver. Det kan sluta med att de blir misshandlade av lokala bävrar, säger Göran Hartman till National Geographic.

AOS WS

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons