Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

ARTIKEL Startsidan / Stadsliv

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

Kolla in dina kvarter – för 60 år sedan

Inget Sergels torg. IKEA är en åker. Solna är en lantlig idyll och Rinkeby en skog.
Med nya karttjänsten kan du ta en tur ovanför Stockholm, 60 år tillbaka i tiden.

annons

annons

Stockholm var en annan stad för 60 år sedan. En stad med vänstertrafik, smala motorvägar och omkring 800 000 invånare.
Miljonprogrammen var ännu inte byggda och Klarakvarteren inte rivna. Hammarby Sjöstad var inte ens en glimt i arkitektens öga och Rinkeby var fortfarande mest bara skog.

Vill du se hur det var då och ta en tur över Stockholm på 50- och 60-talet så har sök- och karttjänsten Eniro lagt ut historiska flygfoton från 1955-1967. Här kan du enkelt se hur stan vuxit och förändrats. Drar du i en markör över kartan ser du skillnaden mellan förr och nu. Hittar du dina kvarter?

Åkrar har blivit köpcenter

Allra tydligast är förändringarna i Stockholms förorter. Ofta är det bara åkrar och skogsmark att panorera över i de svartvita flygbilderna, platser där det nu ligger mängder av bostäder, kontor och köpcenter.
– Det är kul, spännande och fascinerande att se hur mycket som faktiskt har förändrats i det svenska landskapet de senaste sextio åren. Bara att undersöka sin egen adress och se vilka förändringar som har skett där, är väldigt intressant, säger Mattias Wedar, chef User & Customer Experience på Eniro i ett pressmeddelande.

Fotat på 4600 meters höjd

De gamla fotografierna kommer från Lantmäteriet och är inskannade analoga flygbilder fotograferade med svartvit film från 4 600 meters höjd.
Kartnördar kan också vilja veta att bilderna sedan är anpassade till referenssystemet RT90 (ett rikstäckande rätvinkligt plant koordinatnät som svenska kartor baseras på) och geometriskt projicerade till en ortogonal, det vill säga en skalriktig kartprojektion.
Vi andra tycker nog mest att det är en cool grej att kolla på ett tag.

AOS WS

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons