Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

ARTIKEL Startsidan / Stadsliv

Grottkrypning i Tyresö, kajak i Stockholms skärgård eller en miniexpedition i Tyresta – äventyret väntar runt hörnet i Stockholm.
Grottkrypning i Tyresö, kajak i Stockholms skärgård eller en miniexpedition i Tyresta – äventyret väntar runt hörnet i Stockholm.
Foto: Thinkstock

Ola Skinnarmo: ”Här hittar du äventyr i Stockholm”

Ola Skinnarmo har upplevt storslagna äventyr runt hela jorden.
Men visst finns det både naturupplevelser och adrenalin på närmare håll. Här tipsar han om fem äventyr i Stockholm.

annons

annons

Han var första svensk att skida till både Sydpolen och Nordpolen. Han har åkt skidor över Grönland i Fridtjof Nansen spår och padlat kajak runt Svalbard. Det är fullt begripligt om Ola Skinnarmo skulle tycka att det känns lite futtigt när Allt om Stockholm hör av sig och ber om äventyrstips där det räcker med ett SL-kort på fickan och minimalt med planering.
– Jo, jag är ju lite miljöförstörd. Jag har ju varit lika många gånger på Nordpolen som jag har padlat kajak i skärgården, säger han.
– Nej, förresten, jag har bara padlat kajak i skärgården tre gånger och varit på Nordpolen sju, rättar han sig sedan med ett skratt.

Långfärdsskridsko och kajak

Som stockholmare sedan 18 år har han ändå bra koll också på utbudet av mer lokala äventyr.
– Jag bor själv vid Brunnsviken, som ju är en schysst liten pöl. Min son går i sjöscouterna där och lär sig segla, vid Tivoliudden. Att gå runt Brunnsviken är fint.

Ola Skinnarmo ger sig gärna ut på stans alla vatten, året runt.
– Passa på att åka långfärdsskridskor nu, och sedan kajak eller stand up paddleboard när isen smälter. Jag har också hört att det ska finnas isklättring i Stockholm, men har inte gjort det själv.

Friluftsfrämjandet har koll

Personligen föredrar själv naturupplevelser framför spännings-kickar.
– Jag är ingen adrenalinjunkie, mer en friluftsmänniska.

Ola Skinnarmo vill tipsa om en bra ingång till stans närmaste frilufts- och vildmarksliv.
– Jag växt upp inom Friluftsfrämjandet. Både unga och gamla kan vara med där. De har både utrustning och kunskap och är bra på att ordna och vägleda till lokala friluftsupplevelser. Passa på att besök deras monter på Vildmarksmässan, tipsar han.

Där kommer han själv finnas på plats, bland annat för att berätta om sin nya bok Överlevnadshandboken (Max Ström), med massor av överlevnadstips på allt från att göra upp eld i en läskburk till hur man klarar en krokodilattack.

Låna eller hyr utrustning

Dyr friluftsutrustning kan få naturnyfikna nybörjare att tveka.
– Låna eller hyr utrustning, istället för att köpa ett billigt festivaltält som det regnar rakt igenom. Det finns firmor som hyr ut friluftsutrustning. Med bra grejer får du en bättre upplevelse och blir inte avskräckt.
Ska du köpa något kan en sovsäck vara en bra första investering.
– Om du ska sova utomhus är det skönt med en bra sovsäck. Den behöver inte vara så varm på sommaren.

”Många vill bestiga Kilimanjaro”

Med egna företaget Expeditionsresor tar Ola Skinnarmo äventyrssugna ut i vida världen. Nu snart ska han skida med ett gäng till Nordpolen. Han märker av ett ökande sug efter äventyr i allmänhet och ett specifikt berg i synnerhet.
– Det är just nu extremt många som vill uppfylla drömmen att bestiga Kilimanjaro.

Ska han ranka de egna äventyren så hamnar såklart polaräventyren högt.
- Det var så klart coolt att skida till Nordpolen och Sydpolen. Men något av det häftigaste jag gjort är att paddla ner för Zambezifloden och sicksacka mellan flodhästar och elefanter och utforska Victoriafallen. Helt klart det roligaste man kan göra med byxorna på.

Ola Skinnarmos bästa äventyr i Stockholm

Brunnsvikens kanotklubb

”Här nära Universitetet kan du hyra kajak och kanadensare. Ta en tur och sedan kan du ta en paus och äta gott vid eller ta en fika vid Haga Forum eller mysiga Kafé Sjöstugan i andra änden av Brunnsviken.”

Klövbergsgrottan

”Jag har hört om grottkrypning, i Klövbergsgrottan i Tyresö. Jag har inte provat själv än, men ska göra det. Här finns grottgångar på sammanlagt över 300 meter, bland annat en passage som kallas Oskulden”

Tyresta nationalpark

”Här kan du helt klart få riktig vildmarkskänsla. Ta ett miniäventyr en vanlig vardag – stick ut på kvällen med SL-kortet till Tyresta by, ta med sovsäck och liggunderlag och sov i vindskydd, eller ta med tält. Vakna i soluppgången och gå tillbaka till jobbet på morgonen. Då har du definitivt upplevt mer än kollegorna som har kollat tv och sovit i sina sängar.”

Stockholms skärgård

”Att se solen gå upp över skärgården är fantastiskt fint. Stick ut med kajak, det finns att hyra på flera ställen. Börja sommarens äventyr tidigt, innan alla slängt i båten. I juli blir det fullt i varenda naturhamn. Bästa tiden att vara i Stockholms skärgård är maj och i slutet av augusti eller början av september. Då slipper du både mygg och turister. Du kan också öluffa i skärgården. Ta med tält, eller bo på vandrarhem så behöver du inte tänka på att skaffa utrustning. Många är mer kreativa när det gäller att hitta aktiviteter på utlandssemestrar än i Stockholms skärgård. Här finns massor att göra.”

Hammarbybacken

”För att vara storstad vid vatten har Stockholm ändå lite bergkänsla. Det är häftigt att vi har Hammarbybacken, med mycket av aktiviteter och event där man ser till att snabbt få till konstsnö på vintern. Här kan du träna och förbereda dig inför andra äventyr du vill uppleva.”

MALIN KALDO
malin.kaldo@aos.se

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons