Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

ARTIKEL Startsidan / Stadsliv

Skönhetsrådet har funnits sedan 1919 och firar snart 100 år.
Skönhetsrådet har funnits sedan 1919 och firar snart 100 år.
Foto: Thinkstock

Skönhetsrådet: ”Det kan Stockholm göra bättre”

Skönhetsrådet finns för att skydda Stockholms skönhet. Ett råd med makt, som för allmänheten ofta framstår som nejsägare och lite hemliga.
– En del har trott att vi utses av kungen och jobbar på livstid. Men riktigt så hemligt är det inte, säger Henrik Nerlund på Skönhetsrådet.

annons

annons

Stockholm är i ständig utveckling. Nya hus byggs och nyheter om förslag på nya skyskrapor eller stora shoppingcenter duggar tätt. I medias rapportering går det ofta att läsa att Skönhetsrådet tyckt både det ena och det andra om de nya förslagen. Extra stora rubriker om dem brukar det bli när de säger nej.
– Man hör ofta om oss att vi säger nej. Men den bilden stämmer inte riktigt om man tittar på vilka beslut som vi fattar. Om man tittar på vad vi i huvudsak tyckt under året som gått så säger vi i de flesta fall ja, eller ”ja, men gör så här istället”. Det är sällan vi säger blankt nej. Vi är jättemåna om att Stockholm växer. Det viktiga för oss är att kvaliteten blir så hög som möjligt, säger Henrik Nerlund, sekreterare och kanslichef på Skönhetsrådet.

Nedre våningen är viktigast

Kvalitet bestämmer Skönhetsrådet utifrån flera olika perspektiv. Framför allt handlar det om hur byggnaderna ser ut i marknivå och hur de påverkar gatuutrymmena.
– När det gäller höga hus pratas det nästan alltid om de översta våningarna. Men vi tycker att det viktigaste faktiskt är den nedre våningen. Det är ju den man möter. Gör man den inbjudande blir staden mycket bättre. Generellt sett är Stockholm dåliga på det. Det är ofta man möts av en parkering och en helt sluten vägg. Det ger inte ett vackert stadsrum.

”Allt inte bra som det är”

Skönhetsrådet beskriver sig själva som Rådet till skydd för Stockholms skönhet. En titel de är mycket nöjda med.
– Det är ett väldigt fint namn. Ordet skydd går att se på olika sätt. Det kan ses som ”skydda mot allt nytt”, men så ser inte jag det. Det är inte så att vi tycker att allt är bra som det är. Vi försöker skydda både de kvaliteter som finns och som kommer till. En kvalitet kan till exempel vara att en husfasad inte bör vara för mörk, eftersom att vi inte har så mycket ljus vintertid. Är fasaden ljus reflekteras det befintliga ljuset och ger en ljusare miljö.

Mer än skyskrapor

De förslag som allmänheten hör talas om handlar ofta om skyskrapor. Men faktum är att det bara är en bråkdel av de ärenden som Skönhetsrådet behandlar.
– Diskussionen i media handlar väldigt ofta om innerstadsprojekt. Traditionellt sett har vi varit ganska innerstadsfixerade, men nu jobbar vi mycket med andra frågor, som till exempel vilka kvaliteter det finns i Bredäng som man borde ta tag i. Vi jobbar ganska lite med frågor om Slottet till exempel.

”Det vi säger väger tungt”

Trots att Skönhetsrådet inte kan förbjuda saker tar många politiker och byggherrar det de säger på allvar.
– Vi har ju egentligen ingen annan makt än vår kunskap och erfarenhet. Rådet är ju rådgivande. Vi ger synpunkter. Sedan kan politikerna som bestämmer välja att lyssna på oss eller att inte lyssna på oss. Jag tror att det vi säger väger ganska tungt, ofta för att man vet att det vi tycker bygger på en solid grund. På så sätt skulle jag säga att vi har stort inflytande även om vi inte har formell makt.

”Vet inte allt"

Henrik Nerlund vill däremot inte att den makten ska avskräcka byggherrar att ta kontakt med Skönhetsrådet under sina projekt.
– För mig är det viktigt att vi inte sitter i något elfenbenstorn och tror att vi kan och vet allt. Det är viktigt att vi är lyhörda. Jag har mycket möten med både byggherrar, politiker och allmänheten tidigt i processen.

När Skönhetsrådet säger nej eller ger rådet att ett förslag bör göras om beror det ofta på att huset inte håller tillräckligt hög kvalitet eller att det är konstigt placerat.
– Ofta kan det handla om ett bostadshus där vi tycker att platsen för bygget är jättebra, men att man gör det för dåligt. Det finns en bild av att man kan göra lite vad som helst längre ut från stan. Men så är det inte. Det får gärna vara prisvärt, men inte billigt.

Är ni emot alla skyskrapor?
– Nej. Vi har sagt ja till ganska många. Till exempel Norra Tornen och Hjorthagsskrapan. De flesta av de höga husen som är byggda eller på väg att byggas tycker vi är välplacerade. Det vi varit kritiska mot är Tellus Tower, det höga huset vid Telefonplan. Nu har det fått en ny placering som vi inte hunnit titta på. Men den tidigare placeringen tyckte vi var konstig. Den låg på ett berg bredvid en motorväg, men höga hus brukar vanligtvis representera en plats.

Vad var det senaste ni sa ja till?
– Det senaste stora vi sa ja till var planerna för nya Stadshagen. Ovanför Fridhemsplan ska det byggas nästan 2000 bostäder, ny skola och sjukhus. Vi hade lite synpunkter men vi landade i att säga ja.

Vad var det senaste ni sa nej till?
– Vi har sagt nej till bostäder i Råcksta som vi inte tyckte blev tillräckligt bra. Man hade lagt huset så att man får en 200 meter lång loftgång och inte kan öppna fönstren på grund av att det finns en väg med farligt gods utanför.

Har ni någonsin tyckt att ett förslag går att göra mer extremt?
– Ja, absolut. I Frihamnen tyckte vi att ett förslag hade för mesig höjd. Man var lite för ängslig. Det såg ut som att man gått med vinkelslip över alla hus eftersom att de var precis lika höga. Det kändes tråkigt. Eftersom man har ett stort vattenrum i Frihamnen kan man kosta på sig att ha högre hus där.

Vilken är den vackraste staden i världen?
– Stockholm är världens vackraste stad. Ibland blir det faktiskt lite tröttsamt med alla referenser till New York. När man tycker sig se Manhattan i Liljeholmen blir det lite väl sökt och larvigt. Stockholm är en stad som kan stå för sig som den är. Det är ovanligt att städer ligger på öar eller i en sjö. I Europa ligger nästan alla städer vid en flod.

Vilken är den mest lyckade stadsdelen i Stockholm?
– Det finns kvaliteter i de flesta stadsdelar. Men längst ut på nordvästra Kungsholmen, vid Lindhagensgatan, har stan lyckats få en ny stadsdel som har fin skala och intressant täthet. Dessutom har man lyckats locka dit folk från hela Stockholm. Det är viktigt, säger Henrik Nerlund.

LOUISE ÅSTRÖM
louise.astrom@aos.se

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons