Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

ARTIKEL Startsidan / Stadsliv

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

Stans hetaste träning – för 150 år sedan

Supertrendig världsledande gymträning – i långklänning och på maskiner med sitsar av sammet.
För 150 år sedan var Stockholm världens främsta gym-metropol. Och svensken Gustaf Zander en stekhet träningsguru.

annons

annons

Träning är hett i Stockholm idag. Men stan är knappast världsledande inom området.
Annat var det för för 100-150 år sedan. Då vallfärdade läkare och hälso- och träningsintresserade från hela världen hit för att få lära sig om de hetaste träningstrenderna och nya rön.
Gustaf Zander, världens förste gym-guru och mannen som konstruerade det moderna gymmet, var en stor anledning till uppståndelsen. Tack vare honom kunde man i Sverige besöka topputrustade gym, med det hetaste inom muskeluppbyggnad och rehabilitering.

Fader till moderna gymmet

Stockholmaren Gustaf Zander är anfadern till de moderna gym-maskinerna. Och det finns mycket som fortfarande känns bekant med hans gymnastikapparater, trots att de uppfanns och konstruerades för 150 år sedan.
Gustaf Zander studerade medicin i Uppsala och var sedan lärare vid Karolinska Institutet. Redan som ung var han intresserad av gymnastikövningar och hur de påverkade kroppen och satte ihop olika träningsprogram. Övningarna testade han sedan på elever vid den Zanderska flickpensionen i Halland, som drevs av hans systrar. Där uppfostrades flickor från bättre familjer till att bli goda hustrur, mödrar och riktigt damer.

Över 60 maskiner

Gustaf Zander började tycka att det skulle vara smartare, säkrare och mer effektivt om det gick att utföra rörelserna mer mekaniskt och kontrollerat. Idén att konstruera gymnastikapparater föddes, och under 1860 talet satte han igång. Till en början användes maskinerna för att bota sjukdomar och senare för rehabilitering och sjukgymnastik.
1865 öppnade han sitt första gym med maskiner, en anstalt för mekanisk sjukgymnastik som kallades Medico-mekaniska institutet. Ständigt nya apparater fyllde lokalerna i Stockholm. Till slut fanns det mer än 60 gymmaskiner, som en ridapparat, armsträckare och armfällböjningsapparat.

Sverige världsledande

Zanders gymnastikapparater dök upp på tidens trendiga spa- och badhotell, både i Sverige och utomlands. Hundratals Zanderinstitut med träningsmaskiner växte upp runt om i världen.
Sverige var under den här tiden världsledande inom utvecklingen av sjukgymnastik, träning och massage. Här föddes också det nya yrket sjukgymnast, som sedan spred sig över världen.

Idag kan du se Gustaf Zanders gymnastikapparater på Riksidrottsmuseet och Stockholms Läns museum.
Och nu när du tänker efter – fattas egentligen inte en läderklädd ridapparat på ditt gym?

MALIN KALDO
malin.kaldo@aos.se

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons