Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

ARTIKEL Startsidan / Stadsliv

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

Här ligger tusentals djur begravda

Världens äldsta djurkyrkogård ligger i Stockholm. Här vilar bland annat en filmhäst, papegojor, sköldpaddor och en kråka.
– Nu finns flera tusen djur begravda här, säger Erik Westerberg, föreståndare för djurkyrkogården.

annons

annons

Husdjur är en stor del av stockholmarnas liv och många räknar sina fyrbenta vänner som familjemedlemmar. På Djurgården finns en djurkyrkogård där många låter sina djur få sin sista vila.
– Folk säger alltid att det var världens finaste hund. Att de begraver djuret handlar om att man respekterar det döda djuret. Ägarna vill göra allt för det och då är det bara det här som återstår. Frågar man barnen skulle de vilja kunna trolla så att deras lilla hamster börjar leva, säger Erik Westerberg, föreståndare för djurkyrkogården.

”Världens äldsta djurkyrkogård”

Trots att det förekommer så är det inte tillåtet att begrava sina husdjur i trädgården.
– Det finns regler för det och det är förbjudet.

Djurkyrkogården på Djurgården har funnits sedan år 1840 och har drivits av Erik Westerberg sedan 1980-talet.
– Det är världens äldsta djurkyrkogård. Nu finns ett par tusen djur begravda här.

Kämpade i 25 år

Allt började med att den numera pensionerade trädgårdsmästaren Erik Westerberg läste i en veckotidning om den nedlagda djurkyrkogården.
– Den var igenvuxen och det såg förfärligt ut. Jag sa att den där ska jag ta hand om och jag kände att det var rätt.

Efter att ha kämpat i 25 år fick han äntligen sin vilja igenom.
– Anledningen till att det tog så långt tid var för att det skulle anläggas en nationalpark i området vid Norra Djurgården. Det var därför de inte visste hur de skulle göra. Sedan råkade jag träffa rätt man i kommunen och han sa att ”det är klart att du ska ha det här”. När jag fick tillståndet började jag röja och göra fint. En naturlig skogsglänta växte fram och till slut såg det ut som en lövklädd sal.

Att hålla djurbegravning

När en djurbegravning ska hållas måste djuret först vara kremerat. Inför urnsättningen går Erik Westerberg sedan igenom ceremonin med de som ska delta.
– Folk ringer och är väldigt ledsna. De har förlorat sin kära hund eller sin lilla kisse. Jag väljer en fin plats och förbereder för urnan och sedan kommer de på utsatt tid. Vi hälsar på varandra, jag berättar lite om mig själv och mitt jobb. Sedan får de säga några korta ord om djuret. Efter att ha sänkt ner urnan i hålet läser jag den heliga Franciskus bön. Han var djurens skyddshelgon. Därefter återfyller jag direkt.

Det är helt okej att utforma begravningen med egna inslag. Gäster får bjudas in och ibland spelas musik.
– Ibland vill de lägga ner leksaker i graven också. Sedan återfyller jag och gör en liten fin gravkulle där de får sätta sina blommor. Ibland har det varit sällskap på 30-40 personer här.

”En fin hund”

Som ofta på begravningar är gästerna ledsna.
– De kommer lågmälda. Folk kommer ledsna, men jag vill att de går härifrån lättade. Vissa står och gråter. När jag begravde min far sa prästen att här ska ni inte vara ledsna. Ni ska vara glada för att ni hade en så fin far. Det är samma med hunden. Jag brukar säga att de ska vara glada att de haft en så duktig och fin hund. Det brukar hjälpa upp.

Kyrkogården pryds både av kors och egna gravstenar.
– Man får ha riktiga gravstenar, som till människor. Någonting som är populärt är annars att jag tar en liten rund natursten och blästrar in namn och årtal, det är viktigt att det är med. Sedan får de en liten rund fin gravsten på graven. Det tycker folk gör sig bra ute i skogen.

Kända hästar

I de flesta djurgravarna vilar katter eller hundar. Här finns även många smådjur, som kaniner och hamstrar. På kyrkogården finns också mer udda inslag, som papegojor och sköldpaddor. Även större djur som hästar har begravts på kyrkogården.
– Jag begravde en känd polishäst. Då var det ryttar- och vaktparadmusik. Han hade gått väldigt mycket i vaktparaden. Det stod 7-8 polishästar i en halvcirkel runt omkring och när de hörde trummusiken gick de upp i givakt, de är vana sedan vaktparaden. De ställde sig så jäkla fint och lyssnade och så hade vi begravningen både för den kända polishästen Utter och en annan häst som hette Vanten. De var kompisar och dog med någon veckas mellanrum.

Även en filmhäst vilar på djurkyrkogården.
– Det är Ingmar Bergmans häst, den som är med i Sjunde inseglet. Den ägdes av Solna Ridskola. Det här var före min tid och inte jag som begravde den, men den ligger med en jättefin buxbomhäck strax intill.

Älskad kråka

I en annan grav vilar en älskad kråka.
– Det var en mor och dotter som bodde inne i stan. En dag kom det en kråka och satte sig på balkongen och skrek. De trodde att den var hungrig så den fick mat. Då kom den tillbaka. De matade den och tyckte att de kände den. Han fick till och med ett namn. En dag låg han nere i trädgården, död. De blev jätteledsna. Då kontaktade de mig och vi gjorde en begravning.

De som vill får ha flera djur i samma grav.
– Som en familjegrav. Du får ha upp till 10 djur. Många har 3-5 djur och då är det lämpligt att lägga dem i samma grav, säger Erik Westerberg.

LOUISE ÅSTRÖM
louise.astrom@aos.se

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons