Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

ARTIKEL Startsidan / Stadsliv

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

Nya stora turistfavoriten – rymningsspel

Stans turister har hittat en ny favorit – populärare än både Skansen och Abbamuseet. Kluriga rymningsspel ligger i toppen på Tripadvisor.
– I zombielabbet är det blod på väggarna och ett par kroppsdelar, säger Istvan Kiss på Roomescape Stockholm

annons

annons

Stockholms turister har fått en ny favoritattraktion. På sajten Tripadvisor placerar sig så kallade rymningsspel högre är populära attraktioner som Skansen, Djurgården, Stadshuset, Abbamuseet och Slottet.

”Rymma på 60 minuter”

Rymningsspel, eller exitgames som de också kallas, går ut på att en grupp människor ska lösa ett uppdrag tillsammans i ett rum på en timme. På Tripadvisor finns flera rymningsspel i Stockholm med högsta betyg. Bland annat Questrooms, Quezzle och Escape Stories. Allra högst placerar sig Roomescape Stockholm.
– Du har 60 minuter på dig att rymma från ett temarum. Målet är enkelt, men utmanande. Ni måste jobba som ett team för att hitta ut, säger Istvan Kiss på Roomescape Stockholm.

Därför är det populärt

Anledningen till att rymninggspel blivit så populära tror Istvan Kiss är att det är en snabb aktivitet.
– Det tar inte för mycket tid och du känner att du har uträttat något. Dessutom finns det olika temarum i olika städer. Jag letar alltid efter rymmingsspel när jag reser.

Att döma av Tripadvisors recensioner och antalet besökare av rymningsspelen är det en trend som bara växer.
– Vi har haft 520 spel i juli och 490 under augusti, med fyra till fem personer på varje spel. Sedan vi öppnade första oktober 2014 har vi haft över 10 000 besökare.

Blod på väggarna

På Roomescape Stockholm finns tre temarum att välja mellan. En militärbunker där du ska stoppa ett kärnvapenkrig från att bryta ut under kalla kriget, ett rum där du är diamanttjuv och ska råna en bank och ett zombielabb där du ska rädda världen från smitta på en timme.
– Det enda läskiga rummet är zombielabbet. Där är det blod på väggarna och ett par kroppsdelar. Men det är ingen som hoppar fram plötsligt.

En annorlunda dejt

Att vara instängd i ett rum kan tyckas skrämmande för de som inte tycker om trånga utrymmen. Men även om spelet är igång förblir dörrarna olåsta.
– Du skulle bli överraskad om du visste hur många människor som har svårt att vara i trånga utrymmen. Vi har haft folk med allvarliga fall av klaustrofobi här och de glömde helt bort sina rädslor när de kom igång med att försöka lösa uppgifterna.

För den som vill ha en annorlunda dejt kan rymningsspel vara ett sätt att snabbt få reda på viktiga egenskaper hos sin eventuella partner.
– Det skulle kanske fungera på en första dejt. Varför inte? På en timme får du veta massor om hur personen reagerar under stress och hur bra ni kommunicerar.

Får barn spela rymningsspel?
– Jag skulle inte rekommendera barn under 15 att spela spelen själva. De kommer ha svårt att klara det. Men de får gärna följa med familjen och spela. Det kan vara bra, för barn ser ofta saker som vuxna inte ser. Dessutom finns det utklädningskläder i rummen som de nog tycker är kul.

LOUISE ÅSTRÖM
louise.astrom@aos.se

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons