Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

ARTIKEL Startsidan / Stadsliv

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

Sebastian: ”Jag har fått skaka av råttor från armarna”

Han slutar jobbet innan lunch, tjänar bra och är helt immun mot äckliga dofter.
Sebastian Stenberg är tredje generationens sopgubbe och gillar sitt jobb, trots råttattacker, tidiga morgnar och stockholmarnas märkliga sopvanor.

annons

annons

Karriärmöjligheterna finns i Stockholm. Även inom renhållningsbranschen.

Sopgubben Sebastian Stenberg från Gustavsberg är bara 24 år, men tjänar under en bra månad lika mycket som en genomsnittlig chef (41 000 kronor, enligt Ledarnas lönestatistik 2014). 

- Det är ett schysst jobb, du gör det du ska och sedan kan du bara gå hem, säger Sebastian Stenberg.

Han jobbar fyra, fem dagar i veckan och snittar fem jobbtimmar varje dag.

Ackordslön

Och ju mer sopor stockholmarna slänger, desto mer tjänar han.

- Vi har ackordslön, så dagslönen kan skilja sig åt beroende på hur mycket sopor du får bära och hur långt du måste gå. Är det mer än 50 steg från sopbilen till närmaste sopsäck så dubblar du på lönen bara för den sopsäcken. Så visst tjänar vi väldigt bra, men det är ett tungt jobb också. Jag och min kollega snittar tolv ton sopor varje dag.

Sebastian Stenbergs soprutt innefattar stora delar av norra Stockholms innerstad, däribland halva Östermalm.

Han förvånas varje dag över Östermalmsbornas sopor.

- Folk kastar så mycket nya grejer. Det är nya märkeskläder och skor, det är nya platt-tvapparater. Alla är så lata också. Ingen bryr sig om att återvinna, utan man väljer att trycka ner allt möjligt i samma säckar. De slänger glasflaskor och trycker ner pizzakartonger i det vanliga sopnedkastet, istället för att gå 200 meter bort till sorteringshuset.

Attackerad av råttor

Just vassa föremål i soppåsarna är inget ovanligt. Sebastian berättar om en kollega som skadades av en utstickande ätpinne.

- Det blev ett halvdjupt sår i handen, vi fick söka upp vård för att det inte skulle bli infekterat.

En annan stor risk är att bli attackerade av råttor.

- Det kan vara ganska läskigt när du håller på och drar i soppsäckarna, du har ingen aning när en stor råtta plötsligt kan hoppa upp på dig, jag har fått skaka av råttor från både armar och ben. Som tur är har jag sluppit bli biten.

För något år sedan ingick Stureplan i Sebastians rutt, men det är han i dag glad över att han slipper.

- Även om det är ett område som ger bra sopor så tröttnade jag på att behöva gå upp klockan tre varje morgon. Det är inte värt pengarna. Nu räcker det att jag går upp halv fem istället.

Julborden ett helvete

Mängden sopor skiljer sig drastiskt åt över året, berättar Sebastian. Under högsommaren minskas soppberget med  ungefär hälften.

- Nu har det varit den softaste perioden, när alla har semester. Samtidigt är det lite feltajmat. Det är nu det är enkelt att ta sig fram på vägarna och skönast att vara ute. Då orkar man ta mer sopor. Däremot på vintern när det är slask och snöstorm ute är det ett helvete, särskilt när alla restauranger har sina julbord.

Bland släkt och vänner är Sebastians val av yrke inget märkligt.

- Både pappa och farfar var sopgubbar, så jag har växt upp i en sopbil kan man säga och jobbat med sopor så länge jag har kunnat tjäna egna pengar.

Ute på krogen kan dock reaktionerna på Sebastians yrkesval skilja sig mycket åt.

- Många är positiva och säger ”Shit då måste du tjäna jävligt bra”, medan vissa kan tycka det är frånstötande och utbrista ”fy fan!”.

Känd från tv

Något problem med att få tjejer har dock inte den deffade ”sophunken” haft.

- Nej, förutom lite irriterande tidiga morgnar där tjejerna blir väckta tidigt, så är mitt yrke inget som har stått i vägen, säger Sebastian som för tillfället är singel.

Sebastian blev känd i tv när han i vintras deltog i Kanal 5-programmet Ninja Warrior och blev den första att klara av kvalificeringsbanan. Han har också spelat innebandy på elitnivå och springer 400 meter på 56 sekunder blankt.

Jobbet hjälper honom att hålla formen.

- Absolut, men du blir ingen atlet av att bära sopor, så måste du träna en del på fritiden också.

ANDREAS BENDROTH


annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons