Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

ARTIKEL Startsidan / Stadsliv

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

Därför skjuts djuren i city

Stockholm vimlar av djur. Alla får inte plats. Därför skjuter viltvårdare av duvor, gäss, kaniner och till och med vildsvin nattetid.
– Det finns vissa medborgare som inte tycker om det här. Därför får vi agera på ett dolt sätt. Det passar sig inte att man kommer ut med en bössa på Plattan, säger Tommy Tuvunger, viltvårdare i stan.

annons

annons

Trots att Stockholm är en storstad och inte platsen stadsbor främst förknippar med djurliv, så finns en hel del vilt bland stadskvarteren, bland annat kaniner och duvor. För att bestånden inte ska bli allt för stora jobbar viltvårdare med att minska dem.
– Ute på landsbygden blir det en naturlig balans på ett annat sätt med djuren. Där finns rovfåglar och annat som begränsar antalet. Det finns inte på samma sätt i stan. För att hålla stammarna i schack måste man bedriva viss avskjutning. Vi hjälper naturen på vägen, säger Tommy Tuvunger, viltvårdare i Stockholm sedan 20 år tillbaka.

Vildsvin största problemet

Olika stadsdelar har olika problem. I innerstan orsakar duvorna mest problem.
– Hela innerstan lider av duvproblem. Vi försöker ha fokus på de största bussterminalerna vid Gullmarsplan och i Kista, säger Tommy Tuvunger.

Det nyaste och samtidigt största problemet är större, bökigare och svårare att få bukt med än kaniner och duvor som förökar sig.
– Vårt senaste och besvärligaste problem är att det börjar komma hit vildsvin. Inte i innerstan, men de har vandrat in i Hässelby. De får inte få fäste här, för det krävs väldigt mycket resurser för att göra något åt det, säger Tommy Tuvunger.

Vildsvin i villaområden är inget Tommy Tyvunger vill uppleva.
– Det skulle bli en sanitär olägenhet. Tänkt dig 200 vildsvin som springer omkring i Älvsjö. Det är inte bra. De skulle välta soptunnor och böka upp alla gräsmattor, säger Tommy Tuvunger.

”Vi skjuter skarpt i stan”

Avskjutning av djur i stan sker mestadels nattetid.
– Vi skjuter skarpt i stan. Men man sköter det på ett snyggt sätt. Det är knappt någon som märker att vi agerar. Vi har ljuddämpare, så det väser bara till litegrann. Det är nästan som när du ser på film. Verksamheten ska verka, men inte synas, säger Tommy Tuvunger.

Anledningen till nattjobbandet är bland annat för att undvika konfrontationer med djurälskande stadsbor.
– Vår verksamhet är inte hemlig, men i och med att det finns vissa medborgare som inte tycker om det här får vi agera på ett dolt sätt. Det passar sig inte att man kommer ut med en bössa på Plattan mitt på dagen. Därför väljer vi tidpunkter med omsorg.

”Skjuta duvor mitt på dagen”

Så har det däremot inte alltid varit.
– För 15 år sedan kunde vi stå och skjuta duvor mitt på dagen, det gör man inte idag. Det har blivit ett annat klimat. Det blev ofta konfrontationer. På vissa ställen måste vi fortfarande jobba parvis, eftersom att folk blir upprörda och säger ord jag inte ens vill ta i min mun, säger Tommy Tuvunger.

För att få bukt med djurstammarna krävs det att man anpassar avskjutningarna från år till år.
– För ett par år sedan sköt vi flera tusen kaniner om året, för att de förökat sig så mycket. Nu skjuter vi mellan 500-1000 varje år och duvor likaså. Badstränderna ska hållas rena och fina och därför skjuter vi ett par hundra gäss om året. När det gäller vildsvin har vi en nollvision.

Hur kommer djuren in till stan?
– Tittar du på en karta över Stockholm ser du gröna kilar som går in i stan. Oftast är det via dem som djuren kommer in.

Är målet att det inte ska finnas djur i stan?
– Nej, man kan inte ha en nollvision i stan. Människor måste få titta på djur. Men stammarna får inte bli för stora.

Vad händer med djuren ni skjuter?
– De läggs i större frysboxar med övriga djur. När frysen är full tömmer mn den och då går det till förbränning.

Hur är din relation till djur?
– Jag är en djurvän som inte klarar av att se djur lida. Mitt jobb är ett jobb som vilket som helst.  Vi åker inte ut och skjuter djur för att det är roligt. Mycket av vårt arbete handlar om att hjälpa till när djur förolyckats vid trafikolyckor, säger Tommy Tuvunger.

LOUISE ÅSTRÖM
louise.astrom@aos.se

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons