Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

ARTIKEL Startsidan / Stadsliv

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

P-vakten: ”Här är vanligaste parkeringsmisstagen”

Anki Bergqvist har varit parkeringsvakt i 20 år. Hon vet allt om vilka skyltar vi stockholmare missförstår och avslöjar vilken gata som lappas mest.
– Ja, det finns ursäkter som kan fungera för att slippa böter, säger hon också.

annons

annons

Året var 1995 när Anki Begqvist började jobba som parkeringsvakt. Ett jobb hon 20 år senare fortfarande stortrivs på.
– Jag tycker om mitt yrke för att jag träffar så mycket folk. Det handlar inte bara om att rapportera in saker. Jag gör så mycket mer. Bland annat hjälper jag folk, turister till exempel. Jag känner mig som en värdinna och tycker om att jobbet är fritt med eget ansvar, säger Anki Bergqvist.

En vanlig jobbdag inleds med att alla parkeringsvakter får veta i vilka områden de ska befinna sig under dagen. Sedan börjar kontrollen av felparkerade fordon.
– Idag ringer vi mer och försöker få tag på bilister än vad man gjorde förr. Då bärgade man ofta bort bilarna, som exempelvis parkerat på lastplats. Men det har blivit smidigare i och med att de flesta är uppkopplade med en mobiltelefon, säger Anki Bergqvist.

Stockholmarna tänker på sig själva

Något annat som förändrats under de 20 år Anki Bergqvist jobbat som parkeringsvakt är Stockholmarnas stressnivåer. De har ökat markant.
– Stockholmarna har mer bråttom. Jag märker skillnad. De tänker huvudsakligen på sig själva istället för på att vi har medtrafikanter. De ställer bilen på platser de inte ska, för att de ska skynda sig, vilket leder till att de blir rapporterade och irriterade.

De missuppfattade skyltarna

Det som däremot inte alls förändrats under Ankis yrkesliv är vilka skyltar trafikanterna missförstår, vilket leder till de allra vanligaste parkeringsbrotten.
– Det förbud som misstolkas jämt sedan jag började är parkeringsförbudet. Skylten med ett streck och sedan en tilläggstext med tider. Folk missar tiderna och förstår inte varför de blir rapporterade.

Även serviceskyltar och lastplatser leder till många parkeringsbrott.
– Servicenätter- och servicedagar-skyltarna är missförstådda. Under vissa tider ska gatan vara utrymd, så att den kan städas. Men många ställer sig där ändå, för att de inte har någon annan stans att ta vägen. Folk har också lite svårt med lastplatserna och stoppförbudsskyltarna.

En skylt som för många verkar vara helt okänd är den så kallade beskickningsskylten.
– Det är en diplomatplats och många vet inte ens vad det är för något.

"Många hjälper sin gamla mamma"

De som ignorerar eller helt enkelt missförstår skyltarna får ofta böter, vilket ibland resulterar i bortförklaringar eller ilska.
– Många påstår att de har parkerat som de gjort för att de har hjälpt sin gamla mamma... Jag kan ju inte veta om det är en lögn, men man hör ofta att de ska hjälpa lilla mamma. Uttrycket ”jag ska bara” använder folk ofta.

Bland de som blir arga gäller det att välja taktik efter person.
– En del förstår ju att de har gjort fel och accepterar det. Andra kan skälla. Men när bilister fått prata av sig kan jag förklara vad som gäller. Jag har lärt mig att se hur folk är. Jag vet precis vilka jag kan skämta med och vem jag måste vara saklig med. Bland vissa finns inget utrymme för skämt för då går det år skogen.

Finns det någon som lyckats övertala dig att slippa undan böter?
– Om man har en riktigt bra ursäkt, som att man är dålig eller på något sätt har varit väldigt upprörd för att något har hänt, så kan det gå.

På vilka gator rapporteras det mest?
– Det är olika men oftast är det mest parkeringsanmärkningar i cityområdet. Förut var det mycket på Kungsgatan men nu skriver vi en hel del på Karlavägen. Där är det trångt.

Är parkeringsvakten den mest hatade yrkesgruppen?
– Det tror jag inte stämmer. Jag träffar fler positiva människor än negativa. Det beror på hur du är själv. Huvudsaken är att du är lugn och sansad.

Är det en myt att ni får bonus för varje bil ni lappar?
– Ja, det är en myt. Vi har aldrig någonsin arbetat på provision.

Hur länge tänker du fortsätta jobba som parkeringsvakt?
– Nu är jag 63 år och jag ska jobba tills jag blir 65 i alla fall. Sedan får jag se om jag fortsätter. Jag mår ju så pass bra så jag har inte bestämt något. Jag får helt enkelt se hur jag mår då, säger Anki Bergqvist.

LOUISE ÅSTRÖM
louise.astrom@aos.se

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons