Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

ARTIKEL Startsidan / Stadsliv

Homobyrån hittar du på Sveavägen 67 under Prideveckan, när fem Pressbyråbutiker byter namn.
Homobyrån hittar du på Sveavägen 67 under Prideveckan, när fem Pressbyråbutiker byter namn.
Foto: Åkestam Holst

Bögbyrån är kiosk-jättens nya namn

Köp kaffe på Homobyrån.
Dagstidningen från Bögbyrån, Flatbyrån eller Queerbyrån.
Nu genomför Pressbyrån ett spektakulärt namnbyte.

annons

annons

– Vi vill hylla den här utsatta gruppen, säger Helena Ekdahl, HR-chef på Pressbyrån.

När Pridefesten drar igång i Stockholm hänger Pressbyrån på. Vare sig du ska köpa en tidning, kaffe eller en macka kan du göra det i en butik med ett HBTQ-klingande namn.

I Pride-andan byter fem av Stockholmsbutikerna namn och heter från och med måndag: Bögbyrån, Flatbyrån, Queerbyrån, Transbyrån och Homobyrån.

Helena Ekdahl berättar att tanken bakom namnbytet är att visa att butiken finns till för alla.

– Vi har ett ansvar att uppmärksamma och ta ställning för HBTQ-personer, som har haft det väldigt kämpigt historiskt sett och fortfarande utsätts för förtryck. Det här är ett bra tillfälle att göra det, säger hon.

Vad tror ni att ni får för reaktioner på era namnbyten?

– Jag hoppas och tror att det kommer bli positivt och att våra kunder kommer tycka att det är kul. Det ska bli spännande att se hur det mottas, säger Helena Ekdahl.

Finns det någon risk att vissa reagerar negativt?

– Vi är medvetna om att det finns en liten grupp som kanske tycker det är stötande på något sätt. Vi har många olika kundgrupper och tror att det kommer landa jättepositivt.

Varför byter ni namn bara under Pride-veckan, skulle inte kampanjen ge större effekt om butikerna bytte namn en hel månad – eller ett år?

– Vi har valt att ha kampanjen under Pride-veckan för att förstärka det fokus som är på hbtq under den här perioden. Vi tror att kampanjen kommer ge hbtq-gruppen ännu större uppmärksamhet den här veckan, då övriga Stockholm andas Pride.

Kommer Pride märkas av på något annat sätt i butikerna?

– I och med att vi byter namn kommer det skapas en speciell stämning i de här butikerna. Man kommer även få påsar med det nya namnet på, säger Helena Ekdahl.

Butikskonkurrenten 7-eleven vill inte vara sämre. De har lagom till Pride tagit fram en ny kaffemugg i papp med regnbågsflaggans färger.

SARA LODIN
sara.lodin@alltomstockholm.se

annons

annons

NYHETSBREV

Vill du ha de hetaste tipsen om vad som händer i stan?
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av AOS nyhetsbrev. En gång per månad kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan.
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

GILLA OSS PÅ FACEBOOK

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons