Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

ARTIKEL Startsidan / Stadsliv

Beslutet att stoppa barnfamiljer från att besöka kafét har rört upp starka känslor. "Föräldrar låter sina barn leka här som om det vore ett dagis", säger Josef Shamon på Nelly's Cafe.
Foto: Lasse Allard

Stopp – här är barn inte välkomna

På kungsholmenfiket Nelly's Café satte man förra helgen upp en skylt:
"För allas trevnad råder barnförbud i lokalen".
– Det kan leda till att man diskriminerar föräldrar och barn, säger Per Holfve, jurist på Diskrimineringsombudsmannen.

annons

annons

Förra helgen möttes fikasugna familjer av den barnfientliga skylten på Nelly's Café på Kungsholmen. Josef Shamon, talesperson för fiket, menar att man tröttnat på barnens beteende.

– Föräldrar låter sina barn leka här som om det vore ett dagis. Vi vill öppna folks ögon så att de inser att de inte kan bete sig hur som helt på allmän plats, säger han.

"Brände sin hand"

Som mest har man på kafét haft 18 barnvagnar på plats samtidigt, och Shamon berättar att arbetsmiljön är direkt farlig.

– Min kollega brände sin hand på en kopp kaffe efter att en unge sprungit på honom. Den dagen ett barn bränner sig då blir det inte roligt för vare sig oss eller föräldrarna, säger han.

Barnens "härjande" har enligt Shamon även lett till att kunder inte valt att återvända.

Nu har fiket plockat ner skylten och ersatt den med en förmaning om att bara två vagnar får vara i lokalen samtidigt. Men för de familjer som inte sköter sig väntar ingen särbehandling - då åker man ut. Och Josef Shamon är medveten om att beslutet är kontroversiellt.

– Barn och förbud, det kan man inte säga i samma mening, konstaterar han.

"Åldersdiskriminering är förbjuden"

På Diskrimineringsombudsmannen är man kritisk till skyltningen. Per Holfve, jurist på DO, menar att den kan leda till diskriminering:

– Det måste finnas ett berättigat syfte, till exempel med förbud av barnvagnar: Om man har utrymningsvägar som måste hållas öppna, säger han.

För det finns situationer som enligt lagen klassas som befogade. Även om störande av kommersiella intressen inte platsar under den kategorin.

– Huvudregeln är att åldersdiskriminering är förbjuden, sen kan det finnas skäl att ha det i vissa fall. Lagstiftarna har gjort sådana avvägningar i lagtexten, det kan gälla åldersgräns för att köpa tobak, alkohol, läkemedel eller åldersgräns på bio, säger han.

JOAKIM CARLSON
joakim.carlson@aos.se

annons

annons

NYHETSBREV

Vill du ha de hetaste tipsen om vad som händer i stan?
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av AOS nyhetsbrev. En gång per månad kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan.
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

GILLA OSS PÅ FACEBOOK

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons