Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

ARTIKEL Startsidan / Stadsliv

Taxibluffen kostar en miljard kronor - varje år

Att åka taxi med oseriösa friåkare kan kosta dig tusenlappar du inte hade räknat med.
Men det är inget jämfört med vad taxi-bluffmakarna kostar samhället.
– Enligt skatteverket rör det sig om en dryg miljard kronor i svarta pengar. Varje år, säger Claudio Skubla, kommunikationschef på Taxiförbundet.

annons

annons

Allt om Stockholm har tidigare skrivit flera artiklar om Stockholms oseriösa taxiåkare som tar uppemot 10 000 kronor för en mils åktur.

Men det finns andra, och ekonomiskt mycket större, problem med friåkarna. Många nöjer sig nämligen inte med att blåsa sina kunder utan gör detsamma när de ska deklarera. Enligt skatteverket rör det sig om enorma summor.

"Kanske uppemot två miljarder"

– Ja, skatteverket har utrett frågan och det rör sig om en dryg miljard kronor som är svarta pengar i taxibranschen varje år, kanske uppemot två miljarder. Det betyder ett skattetapp på minst 700-800 miljoner kronor varje år för samhället, säger Claudio Skubla.

Är svarttaxi-bilarna inkluderade i de summorna?

– Nej, svarttaxi är inte taxi. Det ett olyckligt namn, men de är ju en helt annan som är olaglig i sig. De svarta pengarna jag pratar om är från licenserade taxibilar, åsna det faktiskt står taxi på.

Enligt Claudio Skubla handlar skattefusket i princip uteslutande om friåkarna och alltså inte de stora bolagen som Taxi Stockholm, Taxi 020, Taxi Kurir och de andra.

"Kan kasta taxametern från Västerbron"– Det hade gått att motverka till stor del med redovisningscentraler, som tömmer taxameterdatan löpande och där inkört belopp sedan jämförs med deklarationen. Så gör ju de större bolagens beställningscentraler redan och därför går det inte att fuska på samma sätt där. En friåkare kan däremot köra in 700 000 kronor under ett år, sen kasta ner sin taxameter från Västerbron och köpa en ny för 15 000 kronor och börja om på nytt.

Varför görs detta inte redan?

– Det är betydligt enklare att kontrollera de stora bolagen eftersom deras information sparas hos beställningscentralerna, att kontrollera varenda friåkare är betydligt svårare och kostar mycket mer pengar.

annons

annons

NYHETSBREV

Vill du ha de hetaste tipsen om vad som händer i stan?
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av AOS nyhetsbrev. En gång per månad kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan.
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

GILLA OSS PÅ FACEBOOK

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons