Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

ARTIKEL Startsidan / Stadsliv

Rooney Mara och Daniel Craig på Brännkyrkagatan 66 där Lisbeth Salander bor.
Foto: AP. Merrick Morton

När Hollywood var i Stockholm

Vilket är egentligen det där fiket de hänger på? Har du inte sett den där porten förut? Och visst kan du svära på att du varit på samma klubb som Rooney Mara?
Nu kan du stilla din nyfikenhet och se exakt vilka adresser i Stockholm "The girl with the dragon tattoo" spelades in.

annons

annons

Lisbeth Salanders lägenhet – Brännkyrkagatan 66
Lisbeth Salander har fått flytta i den amerikanska filmatiseringen. I stället för Lundagatan bor hon numera på Brännkyrkagatan.
– Det här är ju Salanders första lägenhet – innan hon får pengar. Riktigt stora lägenheter som den i de senare böckerna hade man nog valt att bygga upp i studiomiljö, säger line producer Malte Forsell, som hade en viktig roll under inspelningarna i Sverige.

Millenniums redaktion, Hälsingegatan 32
Den uppmärksamme biobesökaren märker att tidningen Millennium fått en ny adress. Istället för sitt tidigare läge på Götgatan på Södermalm har redaktionen placerats på Hälsingegatan 32 i Vasastan.
– Jag tror att det främst beror på att det inte är så praktiskt att filma på just Götgatan. Sedan är det så klart även så att olika filmteam gillar olika platser och miljöer, säger Malte.

Kaffe på S:t Paulsgatan 17
Även actionhjältar dricker kaffe och i filmen kan man se Daniel Craig ta sig en kopp på fiket Kaffe på S:t Paulsgatan på Söder. Här serveras han av Mikael Nyqvists dotter Ellen som, hur osannolikt det än kan verka, jobbade på kaféet även i verkliga livet vid tiden för inspelningen.

Salvation, St Paulsgatan 14
Mitt emot Kaffe ligger tatueringsstudion Salvation där Lisbeth Salander får sina tatueringar gjorda. Blir du sugen på en tribal efter latten är det alltså bara att kvista över gatan.

Kolingsborg, Slussen
Sugen på att klubba som Salander? Scenerna där Lisbeth Salander är på krogen filmades på Kolingsborg vid Slussen.

Hans Erik Wennerströms lägenhet, Strandvägen 63
Var bor en miljonär och superskurk om inte på Strandvägen?
– Vi hyrde fruktansvärt mycket lokaler under inspelningarna.
– En platsletare åker runt och kollar upp ställen de gillar och sen kontaktar vi de som bor där helt enkelt. De flesta är schyssta och hyr ut. De ser det som en kul grej, säger Malte.

Milton Security, Katarinavägen 15-17
De flesta Stockholmare känner nog igen den strama glasfasaden där Telenor normalt har sina lokaler. I filmen har telefonkedjan givit plats till säkerhetsföretaget Milton Security där Lisbeth Salander jobbar.

Macoteket, Götgatan 14
När Lisbeth Salander behöver dataprylar vänder hon sig till Macoteket – eller ”Mac Jesus” som butiken fått byta namn till i filmen.

Max Hamburgare, Vasagatan 7
När Rooney Mara bodde i Stockholm för att förbereda sig för rollen gick hon gärna på den lite lyxigare restaurangen PA & Co. Hennes karaktär Lisbeth Salander föredrog däremot det enklare alternativet - Max Hamburgare på Vasagatan.

Gärdets tunnelbanestation
Kanske inte den hetaste turistattraktionen men för kollektivtrafiksentusiasten kan det vara kul att veta att T-banescenerna är inspelade på Gärdets tunnelbanestation.

Sebastian Lundfall

annons

annons

NYHETSBREV

Vill du ha de hetaste tipsen om vad som händer i stan?
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av AOS nyhetsbrev. En gång per månad kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan.
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

GILLA OSS PÅ FACEBOOK

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons