Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Stockholms skärgård har sedan 2015 sin egen Hurtigrut i nord-sydlig riktning.
Stockholms skärgård har sedan 2015 sin egen Hurtigrut i nord-sydlig riktning.
Foto: Waxholmsbolaget

Här kan du båtluffa från norr till söder i skärgården

Stockholms skärgård har en nord-sydlig linje där du kan båtluffa längs med hela skärgården, utan omvägar.
– Det här är skärgårdens Hurtigrut, säger skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming.

annons

annons

Den nya linjen från Arholma i norr till Nynäshamn i söder kördes på försök under förra året. Totalt åkte då 13 000 passagerare med linjen under försöksperioden.
I höstas beslutade landstinget att fortsätta försöket under ännu en sommar. Enligt SVT Nyheter Stockholm blir det Ressel rederi som trafikerar linjen i år med fartygen Kungsholmen och Gripen.

Den här första tvärförbindelsen någonsin i Stockholms skärgård har länge varit en politisk stridsfråga för Centerpartiet i Stockholms läns landsting.
- Det blir skärgårdens Hurtigrut, för alla bofasta och turister som vill kunna uppleva hela skärgården, menar landstingsråd Gustav Hemming (C), en av båtlinjens starkaste förespråkare.

11 timmar lång

70 sjömil lång (130 kilometer) tar turen elva timmar att genomföra.
Vid de bryggor som linjen anlöper så finns det ofta någon typ av restaurang och vid många går det att övernatta på hotell eller vandrarhem.
- Man kan äta sig igenom skärgården, från skärgårdskrog till skärgårdskrog. Eller så kan man bo på vandrarhem eller vandra. Möjligheterna är obegränsade, säger Gustav Hemming.

Huvudsyftet med linjen är dock inte att vara en sightseeing-tur, utan ska göra det enklare för både turister och fastboende att kunna ta sig mellan skärgårdens olika öar och slippa tvingas ta omvägen över Vaxholm eller Stockholm.

”Lättare att umgås öar emellan”

Gustav Hemming hoppas på en permanent tur som kan binda ihop trafiken året runt.
- Det kommer göra det lättare att umgås öarna emellan, för barn och ungdomar att träffa kompisar, och det kommer utveckla hela skärgårdsnäringen.

Mängder av smultronställen

Själv har Gustav Hemming ett par tips på smultronställen utmed rutten.
- Vi har Finnhamn med sina fina vandringsstigar och sedan en personlig favoritö, Möja. Det är den enda skärgårdsön med eget bränneri, som kan erbjuda äkta skärgårdssnaps. Ön har också en fiskrestaurang som fångar sin egen fisk och serverar. Mer närproducerat kan det inte bli.

ANDREAS BENDROTH

Artikeln är en uppdaterad version från 2015


annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons