Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

”Förbjud de farliga engångsgrillarna”

Grillsäsongen är här och engångsgrillarna säljer som smör. Och ställer till stora problem. De orsakar skärsår, bränder och förstör miljön.
– Ingen som jobbat med sophantering har undgått skärsår. Förbjud dem, säger Lars Westling, tillsynsman och biolog på Skärgårdsstiftelsen.

annons

annons

Ljusa sommarkvällar vill många passa på att grilla. Både i Stockholm och ute i skärgården glöder engångsgrillarna bland sommarens picknickgäng. Ett stort problem, menar Lars Westling som jobbar som tillsynsman och biolog på Skärgårdsstiftelsen ute på Finnhamn. Där tar han bland annat hand om skärgårdsbesökarnas sopor. Sopor med en hel del farliga engångsgrillar i.
– Skärskador har vi fått allihop. Ingen som hanterat sopor har undgått det. Vi har alltid plåster på oss när vi jobbar. Jag har ett åtta-nio centimeter långt ärr på underarmen. Det ser riktigt fult ut, säger han.

Skalpellvassa galler

Det som orsakar skadorna är grillgallren som är klippta i kanterna och sticker ut ur soporna, vassa som knivar.
– Gallren är bokstavligen skalpellvassa. Man skär sig i rygg, ben och armar på dem. Jag har skurit mig kanske 7-8 gånger i ben och armar. Man får försöka lappa ihop det så gott det går, men skär man sig på ryggen är det lite svårt, säger Lars Westling.

”Förbjud engångsgrillarna”

Han föreslår att man istället för engångsgrill kan skaffa en liten portabel grill. På Finnhamn har de inte sålt engångsgrillar på tio år, istället hyr de ut portabla grillar.

– Förbjud engångsgrillarna. Rakt av. Det är en helt onödig produkt. En högmarginalvara för handlarna som säljer bra. Men det finns alternativ till engångsgrillen, lätta fina grillar att ta med sig. De väger obetydligt mer och är obetydligt större.

Orsakar skogsbränder

Det är inte bara skärskadorna som är ett problem. Brandrisken finns också, när engångsgrillen lämnas oövervakad innan den har slocknat helt.
– Många låter grillen vara och då kan det börja brinna. Eller om man slänger dem i soporna innan de är helt släckta. Där jag jobbar har tre sopmajor brunnit ner och vi har behövt släcka början till skogsbränder vid sju tillfällen, säger Lars Westling. 

Farliga för miljön

Få av alla de engångsgrillar som säljs i Sverige återvinns. Förpackningen saknar ofta instruktioner om vilka delar som ska återvinnas och vad som ska slängas. Kolen i engångsgrillen är dessutom indränkt i ett giftigt tändmedel som bryts ner långsamt i naturen.
– Det kommer inte att ske att folk återvinner. Det är för krångligt. De hamnar i soporna eller i naturen istället. Engångsgrillarna är alltså helt förkastliga ur alla aspekter.

Om man trots allt vill använda en engångsgrill, hur ska man göra så att ingen kommer till skada?
– Se till att du släcker den med vatten ordentligt. Den ska vara helt kall. Sen viker du ihop grillen så att gallret är på insidan och inte sticker ut. Det är knepigt att vika ihop den utan handskar, men det är enda sättet, säger Lars Westling.

TORA RYDELIUS


annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons