Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

Årets trend – pappas keps

Våren är här och stans kepsar får komma ut och lufta sig.
– Alla kan ha keps, säger Joel Haeggblom på streetwearbutiken Cali OG Store.
Hetast just nu är ”pappa-kepsarna”.

annons

annons

Sol och vår betyder solglasögon på. Men det är också nu som kepsarna kommer fram i stan.
Quetzala Blanco är en av dem som har haft keps till och från i flera år.
– Ja, sen jag fick min första Yankees-keps. Det är skönt att kunna dölja en dålig hårdag, men det största plusset är att det blir som en skydd mot omvärlden. Ser man ett jobbigt ex på stan? Bara dra ner skärmen. Är man trött och ful? Bara dra ner skärmen. Man slipper ögonkontakt med kreti och pleti och är snygg samtidigt! Mina favvokepsar just nu är en svart från Nike, en silvrig från Stone Island och en ljusrosa från Yung Leans märke SBE Gear. Den är så vårig, säger hon.

”Kepsar för alla”

Färgglada, klassiska eller med stor logga – Joel Haeggblom är butikschef på streetwearbutiken Cali OG Store i Stockholm säljer mängder av kepsar av olika modeller och märken och vet vad som efterfrågas mest. Han har sett hur kepsen har gått från att vara något som bara vissa personer använt till en huvudbonad som alla kan bära.
– Ja, förut var ju kepsen något som inte ansågs vara för alla, men i Stockholm ser man nuförtiden allt från skolbarn till företagsdirektörer i kepsar, säger Joel Haeggblom.

Kepsen saknar klasstillhörighet

Utveckligen tror han beror på att vi blivit mer accepterande när det gäller kläder och accessoarer och att gränser och regler kring mode och trender till viss del har suddats ut.
– Kepsar har ingen klasstillhörighet, särskilt inte i ett samhälle med nästintill fri tillgång till internet, där man får inspiration från hela världen.

Det märks inte heller någon större könsskillnad i val av keps.
– Även gränserna för vad som är kvinnligt respektive manligt har skönt nog suddats ut mer och mer. Så det är svårt att påstå att det är någon stor skillnad alls längre på vad människor köper i kepsväg.

Exklusiva kepsar för tusenlappen

Priset kan vara avgörande för val av keps. Joel Haeggblom menar att dyrare varumärken är mer populära i centrala delar av stan, där folk har mer pengar.
– Priserna varierar ju från typ 150 kronor för enklare kepsar utan logotyper och uppemot tusenlappen för varumärken med en starkare ”fashionprofil”, som vanligtvis arbetar med exklusivare material och upplagor. Karl Alley är ett märke som bland annat gör kepsar med guldpläterade metallskärmar på, där hamnar priserna ibland över tusenlappen.

Svårt för stora skallar

Är man inte själv en kepsbärare kanske man tror att det bara finns en modell på kepsen. Joel Haeggblom berättar att det finns många olika varianter men att tre former är vanligare. Fempanels- och sexpanels kepsar (beroende på antalet paneler som sytts ihop utöver skärmen) är kategorier där så kallade ”snapbacks” och ”dad caps” ingår.
En keps som passar de med lite större huvud är ”fitted caps”, en kepsmodell som går upp till en omkrets av 62 cm.

Har du stort huvud kan det bli dyrt.
– Själv äger jag inte jättemånga kepsar, trots att jag jobbar med dem. Jag har ett huvud av modell större och det är väldigt svårt att hitta kepsar i min storlek, men det går att köpa måttbeställda, säger Haeggblom.

Mindre varumärken mer populära

I Stockholm är det just nu dad caps, pappakepsar, som efterfrågas mest. Det är klassiska baseballkepsar med lätt böjd skärm – en modell som pappor ofta har hållit fast vid och kanske fått glirningar för.
När det kommer till märke handlar det mest om att vara så originell som möjligt.
– Just nu finns det inget märke som dominerar marknaden på samma sätt som märket New Era gjorde för några år sedan när kepsar med sportlagslogotyper var som populärast. De flesta yngre kunder tenderar att söka sig till mindre independentvarumärken som de hittar på internet eller så gör de helt enkelt egna kepsar med hjälp av onlinebaserade tryckerier.

Världens mest kända keps

Men om man gillar mer en klassisk keps, då finns det bara en som gäller.
– Den mest kända keps är den klassiska New York Yankees-kepsen från New Era. En modell buren av såväl Spike Lee, Jay-Z och Fred Durst.

SOFIE STRANDBERG
sofie.strandberg@aos.se

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons