Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Vegamössan är vårens heta trend-detalj. ”Kate Moss och Emil i Lönneberga har burit den bäst”, menar modellen och modebloggaren Elsa Ekman.
Vegamössan är vårens heta trend-detalj. ”Kate Moss och Emil i Lönneberga har burit den bäst”, menar modellen och modebloggaren Elsa Ekman.
Foto: Elsa Ekman

Vegamössan – heta trenden kastar loss

Nu blåser det rejäl medvind för vårens hetaste accessoar – vegamössan. Men går du ut på krogen i den kan det bli problem.
– Efter klockan 17 så skulle jag nog lägga hatten på hyllan, råder modebloggaren Fanny Ekstrand.

annons

annons

Vad har Kate Moss, Emil i Lönneberga och Stockholms modebloggare gemensamt? Jo en förkärlek för en skärmmössa av skepparmodell. Det mörkblå trendfenomenet kallas också vegamössa.
– Kate Moss och Emil i Lönneberga har burit den bäst, menar modebloggarna Elsa Ekman och Fanny Ekstrand.

Det sägs att vegamössan började användas inom militären på 1800-talet och fick sitt namn då sjömännen ombord på fartyget Vega var flitiga användare av den. Idag har vegamössan blivit en trendig accessoar och i vår har den ofta synts toppa Stockholms modefolk.

Räddar dåliga hårdagar

En modebloggare som är flitig användare av Vegamössan är Fanny Ekstrand, som bloggar på Metro Mode. För henne är mössan både något som kan göra en hel outfit, men också vara en räddare i nöden.
– Jag har tyckt om skepparmössan sedan jag var liten och såg Emil i Lönneberga. Sedan dess har min stil tagit många vändningar, men skepparmössan har jag alltid tyckt varit fin, om inte på mig så på andra. Den är ett snabbt och lätt sätt att ge sin look en liten twist. Plus att den räddar många dåliga hårdagar.

Mössa för en supermodell

Även modellen och  bloggaren Elsa Ekman gillar vegamössan och känner sig busig i sin. Hon fick ett extra sug efter den när hon såg en bild på en viss känd supermodell med den på huvudet.
– Jag fick ett sug efter den här kepsen för några veckor sedan då jag satt och dreglade över en gammal bild på Kate Moss från 90-talet och hon var så snygg i den, då beställde jag en på nätet helt enkelt.

Tidlös accessoar

Vegamössan finns i olika varianter, men vanligast är den mörkblå med ett flätat band vid kepsens kant. Fanny Ekstrand tipsar om att man kan hitta snygga skepparmössor på nätet, men att den även går att få tag på i Stockholms butiker.
– Det är ju en ganska tidlös accessoar, så det dyker upp en och annan snygg Vegamössa på stans hyllor om man kollar tillräckligt ofta. Jag köpte min på H&M för flera säsonger sedan och de har säkert denna säsongen också. Annars brukar Beyond Retro också ha en del.

Undvik pasteller och Pippi-flätor

Hur är det då med stylingen? Kan man bära vad som helst till vegamössan? Blir det för mycket matros om man matchar med randig tröja?
Elsa Ekman tycker mössan är snygg till det mesta och kör all in på seglarlooken.
– Jag stylar den nog lite hur som faktiskt. Jag tycker absolut inte att det blir för mycket med randig tröja och hängslebyxor, men jag skulle nog inte ha två Pippi-flätor under mössan. Det skulle nog bli lite för mycket. 

Fanny Ekstrand skippar den randiga tröjan när hon bär Vegamössan om hon inte ska ut till havs på riktigt. Istället kör hon på en lite rockigare look.
– Jag undviker pasteller till den, för att finta dagislooken. En stickad tröja, svarta slitna jeans och boots eller mörka Converse är perfekt till, skulle jag säga. Jag vill att min vegamössa ska ge min look det där lilla intressanta, inte klä ut mig.

”Lägg hatten på hyllan efter 17”

Båda modebloggarna tycker att de flesta klär i vegamössan, både killar och tjejer. Men när det kommer till att bära den kvällstid är de eniga om att mössan bör stanna hemma på hatthyllan, av olika anledningar.
– Jag ser nog helst skepparmössan på dagen. Den skulle eventuellt passa på en dagsfest, men när det kommer till drinkar och dans efter klockan 17 så skulle jag nog lägga hatten på hyllan, menar Fanny Ekstrand.
– Den funkar till kvällen tycker jag, men nackdelen är att alla snor den om man har den på sig på krogen! Så lämna den hemma om du inte vill bli av med den, säger Elsa Ekman.

SOFIE STRANDBERG
sofie.strandberg@aos.se

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons