Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

Nu byter vi mössorna mot hattar

Allt fler bär hatt i stan. Och vid senaste kungliga dopet var det lika mycket snack om gästernas coiffe som om klänningarna.
– Ju mer du använder, hatt desto mindre utklädd känner du dig, lovar modisten Evelina Persson.

annons

annons

70-talstrenden har slagit igenom stort den här hösten och det kan vara en bidragande orsak till att vi sett fler och fler hattar på Stockholms gator i höst. Har stockholmarna blivit möss-trötta och sugna på att kliva upp en stilklass? Mycket tyder på det. Allt om Stockholm kollade läget med ett riktigt hattproffs, modisten Evelina Persson har gjort huvudbonader till både kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia. Hon tycker att stockholmarna är modiga när det kommer till hattanvändning.

– Jag ser mer och mer att mössorna byts ut mot hattar, vilket är kul, säger hon.

Passar alla

Hatt-trender kommer och går men för tillfället verkar trendfolket galna i hattar. Evelina Persson menar att alla passar alla i hatt, det gäller bara att hitta rätt modell.

– Jag tror att man behöver lägga lite tid på att prova fram en modell och form som passar ens ansikte, stil och smak. Men det handlar mycket om att vänja sig också, så att man inte känner sig så utklädd. Ju mer du använder hatt, desto mindre utklädd känner du dig. Det blir till slut lika vanligt som att ta på sig en mössa.

Turbaner och gubbkepsar

Är man osäker på vilken hatt man ska välja så finns det några trendsäkra kort.

– Vi ser mycket storbrättade hattar och kepsar i höst. Den klassiska herrhatten med lite större brätte, för både dam och herr, är väldigt populär. Jag tror även att vi kommer se mycket gubbkepsar och turbaner istället för en vanlig toppluva. Det känns även som att kepsen i olika typer av material är något som har blivit en trend nu i höst. Men jag tycker inte att man ska fokusera så mycket på trender utan satsa mer på att hitta en hatt som man trivs i istället.

Inspireras av kungligheter

Förutom storbrättade hattar har en annan typ av hårdekoration blivit väldigt populär, speciellt tack vare kungliga fester.

– Något som verkligen har blivit en stor trend efter alla kungliga bröllop och dop är coiffen, säger Evelina Persson.

En coiffe eller fascinator, som det även kallas, är en hårdekoration som används istället för en hatt eller ett diadem. En coiffe kan göras på många olika sätt och kan bland annat vara gjord av blommor, fjädrar, band och flor.

”Mer som London”

Att Stockholm är en trendig stad är det inget snack om. Men när det kommer till hattinspiration kollar Evelina Persson in en annan stad.

– Stockholmarna är ganska bra på att använda hatt. Jag ser mer och mer att sotarmössorna byts ut mot hattar och det är kul. Men när det kommer till inspiration kollar jag helt klart på London. De har en lång hattradition och det är mer vanligt att använda hatt där. Jag tycker det vore kul om vi i Sverige tog efter det.

SOFIE STRANDBERG
sofie.strandberg@aos.se

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons