Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

Gjort chokladpraliner –  på sitt egna kroppsfett

I 2017 års upplaga av Liljevalchs vårsalong blickar konstnärerna inåt.
Ibland hela vägen in under huden och vi hittar bland annat ett konstverk gjort av människofett.
– Det är rätt äckligt, säger Mårten Castenfors, ledare för konsthallen.

annons

annons

11 januari öppnar årets upplaga av Liljevalchs vårsalong. Nästan 300 verk syns nu på salongen som normalt ligger ute på Djurgården, som som för tillfället lever i exil på Malmskillnadsgatan 32.

Vad kännetecknar då årets upplaga av utställningen som funnit sedan 1921. En salig blandning, precis som i fjol och de flesta andra år, menar Mårten Castenfors som är chef på Liljevalchs.  Den mörka bild som de flesta har av 2016 syns inte här.
–  Snarare är verken en stilla blick inåt på jaget, än en politiserad samtidig. Det finns vissa verk som rör vid flyktingkrisen, men annars är vårsalongen som ett alternativt spår i den här verkligheten, säger han och pekar på en rofylld och färgglad tavla av konstnären Siv Appelkvist från Lund (född 1921).

Industrikänsla

Det var bara fyra veckor sedan som andra företag huserade i lokalen. Sedan dess har golv och väggar rivits ner och just nu har lokalen råa betonggolv och tillfälliga träväggar med flisor som sticker fram under den gråa färgen. Det ser mer ut som att vi är på utställning i ett industriområde än på den anrika vårsalongen
– Det är bra att det känns annorlunda. Det lyfter hela grejen. säger Mårten Castenfors som är ledare för konsthallen.

I de tillfälliga lokalerna på Malmskillnadsgatan hänger mycket måleri även om broderier, skulpturer, stickade tröjor och en sorts bil som används för att köra omkring i kloaker också har en naturlig plats på en sådan här utställning. Fotokonsten lyser med sin frånvaro. Liljevalchs vårsalong går stick i stäv med samtiden även där.

Fett från konstnärens egen kropp

Det verk som sticker ut mest är dock en serie chokladpraliner. Inget märkvärdigt egentligen om det inte vore för att innehållet i de små godsakerna består av fett från konstnärens egen kropp.
– Det är rätt äckligt faktiskt. Men de är tydligen helt ätbara, säger Mårten Castenfors som säger att han fått för sig att verken börjat lukta lite, trots att de står i en glasmonter.

Johan Thornton
johan.thornton@mitti.se

AOS WS

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons