Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

Spelet riktar världens blickar mot Stockholm

Kickstarter-kampanjen för rollspelet ”Tales from the Loop” har dragit in mer än 3,7 miljoner kronor.
Nu väntar fans över hela världen på att få uppleva äventyret i Stockholms skärgård.
Samtidigt riktar Hollywood blickarna mot illustratören Simon Stålenhag.

annons

annons

I de klassiska rollspelen ges ett ramverk till handlingen och ett antal regler – men vad som faktiskt händer under spelets gång styrs av deltagarnas fantasi. På 80-talet pågick långa sessioner i varje svensk källare, och nu verkar den analoga spelformen göra comeback hos en äldre publik. Det bevisar inte minst de fem entusiasterna på förlaget Fria Ligan.
Deras kickstarter-kampanj för nya rollspelet ”Tales from the Loop” har fått 5 600 personer att lägga upp otroliga 3 745 896 kronor. Något som känns ännu märkligare är att handlingen utspelar sig på Mälaröarna i Stockholms skärgård.

Utgår från sin egen uppväxt

Förklaringen är enkel – illustratören Simon Stålenhag växte upp på Färingsö/Svartsjölandet. Hans motivvärld är en sci-fi-tolkning av den egna barndomen under 80- och tidigt 90-tal.
– Det är lätt att bli nostalgisk och säga att ”det var bättre förr”. Men vi fick faktiskt inte sitta inne och spela spel hela dagarna – man tvingades att vara utomhus. Samtidigt var tillgången på populärkultur strypt, så man fick gå ut i naturen och förverkliga det man hade upplevt i landskapet. Jag har många fina minnen av det, säger Simon Stålenhag.
Hans bilder bygger på verkliga platser, och bakom varje illustration ligger enormt mycket research – för alla detaljer måste vara sanna mot den epok Simon växte upp i.

Två veckor på cykel i Nevada

Tales from the Loop ska släppas i februari. Handling på ön kompletteras dessutom med en story från Boulder City. Simon tillbringade två veckor på cykel i den lilla förstaden till Las Vegas, och resultatet har imponerat på Nevada-bor.
Stålenhag har släppt flera böcker med sina illustrationer, och i sci-fi-kretsar är svensken etablerad sedan många år. Men det stora genombrottet kom i höstas när hans bok ”Flodskörden”/”Things from the Flood” släpptes på svenska och engelska.

Hollywood knackar på dörren

Nu har Simons bilder blivit virala i USA – det stod klart när J.J. Abrams sekreterare hörde av sig och frågade om Star Wars-regissören kunde få köpa ett original. Men Stålenhag arbetar bara digitalt – han gillar dessutom tanken på att alla har råd att äga illustrationerna. Just nu är det många amerikanska regissörer och filmstudios som drar i svensken, men Simon tar det hela med ro.
– Det är smickrande och roligt, men också tydligt varför jag håller på med det jag gör. Jag har alltid känt mig nöjd med mitt format. Nu jobbar jag från en stuga i Kungsberga, två kilometer från mitt föräldrahem – och jag är ute och går i landskapet i princip varje dag, säger Simon Stålenhag.

JOHN EDGREN
john.edgre@aos.se

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons