Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

Underbarnet ”Maxi”, 11, se hans otroliga konst

Vissa 11-åringar vet allt om Zlatan. Maximilian Svensson har istället konstnären Lars Lerin som idol.
– Jag har försökt efterlikna hans bilder litegrann. Jag har inte direkt hittat min egen stil än. Men jag jobbar på det, säger Maximilian som nu ställer ut sina egna tavlor för första gången.

annons

annons

När Stockholmskillen Maximilian ”Maxi” Svensson som åttaåring var på besök hos farmor och farfar i Karlstad fick han ögonen på en bok med bilder av konstnären Lars Lerin. På den vägen är det.
– Jag tittade på bilderna och tyckte han var jätteduktig. Först visste jag inte vem han var, berättar Maximilian.
Nu vet han.
– Han tyckte att det där var väldigt inspirerande. Jag upptäckte att när han kom hem från skolan satt han och kollade klipp på Youtube med Lars Lerin. Han vet allt om Lars Lerin, på samma sätt som andra vet allt om Zlatan, säger Maximilians pappa, Niclas Svensson.

Träffades på vernisage

Under ett vernissage på galleri Lars Bohman fick Maximilian möjlighet att träffa idolen.
– Det var helt overkligt. Jag hade sett honom så mycket på Youtube. Jag var jätteblyg, men kunde ändå prata med honom. Vi pratade lite om hans färger, om han trodde det skulle gå att få samma känsla med ljusa färger som med de mörka han ofta använder, berättar Maximilian.
Visst ser man Lerin-stråk i Maximilians akvareller.
– Ja, jag har försökt efterlikna hans bilder litegrann. Jag har inte direkt hittat min egen stil än. Men jag jobbar på det, säger Maximilian som vill bli konstnär som vuxen.
Han målar mycket naturbilder och landskap.
– Jag kollar på nätet och i böcker också efter bilder. Vi brukar också resa utomlands och då sitter jag och målar av landskapet. Italien var bra, det var jättekul att måla där.

Jämnåriga förstår inte intresset

Maximilian berättar att han är ganska självkritisk.
– Jag gör en bild flera gånger. Det blir en massa tester innan jag gör en riktig bild. Först gör jag en skiss i en timme. En vanlig bild tar nog 2-3 timmar.
Det är en speciell känsla i målandet.
– Det känns som man är i sin egen värld, väldigt skönt, förklarar han.
Kompisarna förstår inte riktigt hans intresse.
– De bryr sig inte så mycket. De bryr sig mest om fotboll. Men tanter gillar mina tavlor.
Nu är det inte bara penslar i Maximilians liv. Han brukar köra skateboard också.
– Ja, i ramper. Jag kan göra Ollies och sånt. Men mest brukar jag måla.

Första utställningen i helgen

Pappa Niclas Svensson tycker det är skoj med sonens intresse.
– Jag målade själv som ung. Men den här nivån hade jag inte i den åldern. Det är skoj med hans stora intresse för konst. Även om det inte är lillebrors favorit att gå på Picassoutställningar när vi är på semester… Vi får varva med leksaksaffärer för att alla ska bli nöjda.

Nu tar familjen Maximilians konstintresse vidare, med ett vernissage 6 juni i en lokal vid Stureplan som de har fått låna av en bekant. Förberedelserna pågår för fullt.
– Det är full fart med att rama in tavlor nu… Vi får se vad budgeten räcker till när det kommer till ramar. Maxi har ju målat en tavla varannan dag i snitt. I tre år, förklarar Niclas Svensson.
Maximilians tavlor kommer inte att säljas på utställningen, säger han.
– Nej, vi vill hålla det rimligt. Det ska vara på skoj.

MALIN KALDO
malin.kaldo@aos.se

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons