Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

10 topptips – se teater i Stockholm i vår

Oavsett om du vill ha utmanande dramatik som ställer jobbiga frågor, inblick i trassliga relationer eller mest bara är ute efter gapskratt och en trevlig kväll, så hittar du något för dig på stans scener i vår.
Allt om Stockholm har valt ut 10 föreställningar som vi är nyfikna på.

annons

annons

Vårens tunga scensnackis och fjäder i kulturhatten kan vara dansverket Körper av koreografen Sasha Waltz. Tung är också den mörka bild av Europa som speglas i Teater Galeasens uppsättning av Nobelpristagaren Elfride Jelineks pjäs Winterreise.

Operafantaster har anledning att trivas i Stockholm för tillfället och den som inte fått biljetter till hyllade Medea på Kungliga Operan har flera nya möjligheter till starka operaupplevelser.

Modern dramatik och skruvad humor finns det också en rad goda exempel på under scenvåren.
Missa inte heller att hylla en väldigt unik 250-åring, Drottningholms Slottsteater.

Vill du ha fler tips? Ta en titt här, i Allt om Stockholms sponsrade Scen- och teaterguide.

Se omtalade dansverket Körper

Sasha Waltz är en av världens mest omtalade koreografer. Nu kommer hon till Stockholm i ett samarbete med Kungliga Baletten med uppsättningen Körper, kroppar. Verket hade premiär i Berlin 2000 och det här är första gången det uppförs i Skandinavien.
13 dansare driver under en och en halv timme fram frågor om den mänskliga kroppen i en blandning av dans, opera, teater och bildkonst. Naket förekommer och starka scener gör att föreställningen inte rekommenderas för barn under 11 år.

Var: Kungliga Operan

När: 19 februari

Mer info hittar du här.

Gå på teater som i New York

Nya Playhouse Teater är som gjort för att ses en bra stund innan föreställningen för en bit mat eller en drink i de mysiga, nyrenoverade lokalerna på Drottninggatan. Här spelas bara modern, amerikansk och brittisk dramatik och stället är antagligen det närmaste du kan komma en intim Broadway-känsla i Stockholm.
Pjäsen Allt som är underbart är skriven av Storbritanniens just nu hetaste dramatiker, Duncan Macmillan och handlar om en liten pojke som försöker rädda sin deprimerade mamma genom att göra en lista på allt i livet som är värt att leva för. Rolig och rörande, verkar det på kritikerröster i brittisk och amerikansk media. Vi hoppas att det blir bra även på svenska och tar med en bunt pappersnäsdukar för säkerhets skull. Föreställningen är omkring en timme lång och spelas utan paus.

Var: Playhouse Teater

När: 16 mars

Mer info hittar du här

Hur ytlig får man bli?

Nyöppnade Kompani1 Teater gör föreställningen Yta av prisade dramatikern Neil LaBute. Här kretsar handlingen kring ytlighet och integritet.
Den blyge och introverte Adam möter den extroverta Evelyn. När de börjar dejta börjar hon göra om honom. Han byter klädstil, frisyr, börjar träna, äta nyttigt, börjar dra sig bort från sina vänner och gör till sist en plastikoperation. För att han själv vill? Eller? Låter lovande för den relationsintresserade.

Var: Kompani1 Teater

När: Premiär 25 februari

Mer info hittar du här

Hylla en teaterjubilar

Drottningholms Slottsteater fyller aktningsvärda 250 år i år. Har du inte gjort ett besök än, så passa på nu under jubileumsåret. Antingen går du på en guidad visning av teatern, eller så håller du dig fram till premiären av nyskrivna operan Rokokomaskineriet där teatern själv har huvudrollen och teatermaskineriet och originaldekoren ger samma häftiga specialeffekter som på Gustav III:s tid.
– Musiken har en doft av 1700-tal men det är ett ”pimpat” 1700-tal och till vissa delar modern musik av idag, säger kompositören Jan Sandström.

Loa Falkman syns i en av huvudrollerna.

Var: Drottningholms Slottsteater

När: Urpremiär 7 juni

Mer info hittar du här

Singelvåndor med komikerduo

Humorduon Elina Du Rietz och Lisa Lexfors gör sin första gemensamma föreställning, Osvajpade diamanter, i regi av Figge Norling. Här får publiken följa med den dryga “vd:n” på ett singelevent med många av favoritkaraktärerna från duons Youtube-kanal Gubbar. En dryg timmes humorshow med 18 karaktärer av den sort som kanske inte blir svajpade till höger på Tinder, men som alla vill hitta kärleken.

Var: Teater Brunnsgatan 4

När: Premiär 4 mars

Mer info hittar du här

Upplev gåtfulla operaklassikern

Pelléas och Mélisande blev den franske kompositören Claude Debussys enda opera. Men vilken opera! Annorlunda och poetisk, om åtrå och svartsjuka, med trolsk och sensuell musik.  Brittiske regissören Keith Warner gör en ny version av klassikenr för Kungliga Operan. I rollen som Pelléas finns den svenska tenoren Joel Annmo som vann den stora Pavarotti-tävlingen 2014.
Bered dig på en långsittning på 3.20 timmar, inklusive paus.

Var: Kungliga Operan

När: Premiär 19 mars

Mer info hittar du här

Nobelpristagaren om ett mörkt Europa

Det är texttungt och mycket av mörka ironier i pjäsen som bygger på kompositören Franz Schuberts tonsättningar av diktaren Wilhelm Müllers diktcykel Winterreise. Pjäsen av Nobelpristagaren Elfriede Jelinek hade premiär i München 2011 och är en mörk berättelse om ett samtida Europa, på Galeasen i regi av Christina Ouzounidis.

Var: Teater Galeasen

När: Premiär 22 februari

Mer info hittar du här

Ny svensk dramatik om minnesluckor

Dörrklockan ringer hos Jon. Det är Minna, mamma till Sackarias, som berättar att hennes son tragiskt nog precis gått bort. Eftersom Jon och Sackarias var nära vänner i tonåren är det viktigt att Jon kommer på en minnesstund som familjen ordnar. Det finns bara ett problem. Jon minns inte Sackarias.
Pjäsen Minnesstund av svenske författaren och dramatikern Alejandro Leiva Wenger handlar om vårt beroende av och förhållande till minnen.

Var: Kilen, Stadsteatern

När: Premiär 19 februari

Mer info hittar du här

Skruvat medium i humorshow

I den här showen i udda genren ”humor från andra sidan” tar mediumet Karsten Torebjer, spelad av komikern Patrik Larsson, kontakt med spöken, läser tankar och flyttar föremål med tankekraft. Showen ”Karsten Torebjer- Psychic Medium LIVE” har turnerat landet runt och spelas på Intiman 16 april. Ett måste för den som älskar tv-programmet ”Det okända”, eller som känner någon som gör det.

Var: Intiman

När: 16 april

Mer info hittar du här

Rocka loss med American Idiot

Efter att ha spelats i Malmö flyttar nu musikalen American Idiot norrut, till huvudstaden och Cirkus. Rockmusikalen är baserad på punkrockbandet Green Days succéalbum med samma namn. Albumet handlar om efterdyningarna efter terrorattentaten mot World Trade Center och en tid när den amerikanska drömmen förvandlades till en mardröm.
Uppsättningen hade premiär på Broadway i New York 2010 och har bland annat vunnit två Tony Awards.
I Stockholm spelas huvudrollen av Viktor Norén.
– Det känns viktigt att föra fram budskapet "Don’t wanna be an American idiot" nu igen med tanke på allt kaos som händer i världen samtidigt som Donald Trump knackar på dörren till Vita Huset, säger Viktor Norén. Regissör är Philip Zandén.

Var: Cirkus

När: Premiär 20 februari

Mer info hittar du här

Kolla in världens starkaste x 2

Se barnidolen Bamse ge sig i kast med världens starkaste man, Magnus Samuelsson. Den här nyskrivna familjeföreställningen av Peter Magnusson, komponerad av Martin Stenmarck, har det inte oväntade klassiska Bamsetemat vänskap och sensmoralen att ärlighet varar längst.
Handlingen kretsar kring Vargens återfall i skurkaktigheter. Magnus Samuelsson dyker upp i en skurkroll som sig själv.
– Jag är själv uppväxt med Bamses äventyr upplästa av mina föräldrar. Så när jag fick frågan om en roll i "Bamse och världens starkaste man" så var det ingen tvekan. Det ska dessutom bli väldigt roligt att få jobba med barn som publik, säger Magnus Samuelsson.

Var: Stockholm Waterfront Congress

När: Premiär 9 april 

Mer info hittar du här

MALIN KALDO
malin.kaldo@aos.se

annons

annons

NYHETSBREVET FREDEGSPEPP!

Varje vecka skickar vi ut nyhetsbrevet Fredagspepp med rolig helgläsning och de bästa tipsen på vad du kan hitta på i helgen. Presenteras i samarbete med Mitt i Stockholm.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av nyhetsbrevet Fredagspepp. Varje fredag kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons