Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Soran Ismail
Soran Ismail kallar sig feminist. Till intervjun kommer han med Rättviseförmedlingens tygkasse över axeln.
Foto: Jerker Ivarsson

Soran Ismail: "Jag lunchar med sverigedemokrater"

Mer hat, mer hot och mer kärlek. Trycket har ökat i Soran Ismails liv.
För Allt om Stockholm berättar den turnéaktuella komikern om gubbiga humorkollegor och att luncha med sverigedemokrater.
– Om jag hade varit rädd hade jag inte kunnat jobba med det jag gör, säger han.

annons

annons

Det har gått nio månader sedan den stora skandalen. Novemberveckan då det avslöjades att tre sverigedemokratiska politiker attackerat komikern Soran Ismail en sommarkväll 2010.

En film från Kungsgatan visade inte bara hur politikerna beväpnade sig med järnrör, utan också hur de spottade rasistiska och sexistiska ord mot komikern och andra runtomkring. ”Babbe”, ”blatte-lover”, ”fitta”. Den veckan blev intensiv för Soran Ismail. Alla ville höra hans version.

Nu har det lugnat ner sig. Filmen ledde till en stor debatt om rasism, Erik Almqvist avgick från sin post i Sverigedemokraterna. Men också för Soran Ismail blev det ett eftersvall.

– Mer hat, mera hot, mer uppmärksamhet, konstaterar komikern över en kanelbulle, när vi ses på ett fik i Hornstull. Men det har också blivit mer kärlek.

Personligen tycker Soran Ismail inte att han påverkats av skandalen kring filmen från Kungsgatan. För honom var det en tre år gammal händelse som diskuterades då i november, själv visste han ju redan vad som hade hänt. Men för andra spelade det roll – plötsligt blev komikern Soran Ismail ett namn i riksmedia, varje dag.

– Media gör att jag exponeras för en bredare publik, och då finns det fler som både kan gilla och ogilla en. Känslorna blir starkare när något blir hajpat. Mera kärlek och mera hat, säger han.

Soran Ismail ser fullkomligt övertygande ut när han säger att han inte är rädd. Han gillar debatt, så länge den leder till förbättring - även om det innebär att han själv blir hotad på vägen.

”Nazister lämnar brev”

I ett möte med Soran Ismail är det svårt att förstå vad det är som gör folk så upprörda. Han ser så snäll ut där han sitter mittemot och nästan fågellikt petar i sig sin kanelbulle - många tuggor i mycket små bitar. Vad är det egentligen hos honom som provocerar? Allt, enligt komikern själv.

– Att jag är sjukt tråkig, att jag är invandrare, att jag säger åsikter som de inte håller med om. Det är inte så svårt att hata någon. Mycket handlar om mina åsikter om Sverigedemokraterna, säger han.

Hatet märks mest på krogen när folk fått i sig ett par öl, men det kommer också e-mail och brev till komikerns hemadress. Men Soran Ismail säger att han inte kunde bry sig mindre.

– Det är ju inte så att det sitter en yxa i dörren, utan det är nazister som lämnar brev och berättar att de vet var jag bor. Men då tänker jag bara ”Jaha?”, för jag är ju världens mest offentliga människa. Mitt nummer finns på Eniro och jag säger var jag ska vara: ”Kom till Örebro imorgon, jag vill att ni kommer”, säger han.

Komikern konstaterar lättsamt att han skulle vara ett enkelt byte, om någon faktiskt skulle använda våld.

– Om någon vill göra något med mig, så finns det ingen lättare person att gå på. Jag väger 60 kilo, det är bara att plocka. Och ingen kommer ju att e-maila innan och berätta det ”bara så att du vet så kommer jag att mörda dig”. Målet med det är bara att skrämmas, och om jag inte låter mig skrämmas så funkar det inte, säger han.

Tack och lov har också de positiva reaktionerna blivit fler, sedan stormen i november.

– Folk skriver hela tiden, och kommer fram och säger snälla saker. ”Jag älskar dig” till exempel. Då säger jag ”Jag älskar dig också”. Jag blir jätteglad, säger Soran lite försynt och pillar vidare med sin bulle.

"Lunchar med nazister"

Men jämna mellanrum diskuterar Ismail med sina meningsmotståndare: sverigedemokrater eller nazister. Han träffar dem, äter lunch och svarar på de flesta mail. Då brukar de inte vara lika otrevliga nästa gång.

– Jag gör det inte för att lära dem någonting, jag försöker förstå. Det handlar om att jag är nyfiken och intresserad ”Hur blev det så här, varför tänker du så”, säger han.

Samtalen har lett till att Soran Ismail fått enklare att bemöta rasistiska tankegångarna.

– Det handlar egentligen inte om sverigedemokraterna alls, utan om åsikterna. Personerna skiter jag i – jag hoppas de har briljanta liv.  Det är åsikterna som är problemet, och de varken föds eller dör med SD, de är mycket större än så, säger han.

Och att bara avfärda folk har föresten aldrig varit ett alternativ.

– Man kan välja att ta avstånd och tycka att folk är dumma i huvudet, men jag vill ju åt en förbättring: att det ska bli bättre för Sverige och för mig i Sverige. Och det blir det bara om man möts och pratar om de här grejerna. Det är bara då det finns en chans att det blir bättre. Jag måste försöka göra det jag tror på, säger han.

Och det är många som tror på Soran Ismail i hans arbete. Numera består många av hans påhejare av hans egna gamla idoler.

"Magnus Betnér är skrikig, jag monoton"

I höst ska Ismail ut på turné med kollegan och vännen Magnus Betnér. En komiker Soran Ismail sett upp till länge, även om deras relation numera handlar mer om vänskap än idolisering.

– Magnus är bäst i Sverige på standup och jag eftersträvar att göra det han har gjort. Vi håller båda på med någon slags politisk satir, pratar om saker vi tycker är viktiga och skojar om det. Det är inte "bara” skratt, för oss båda är det samhälle som sätter agendan vad vi pratar om säger han.

Men det finns också många olikheter komikerna emellan, menar Ismail, skillnader som kommer att märkas deras i föreställningen "En skam för sverige”.

– Magnus är etnisk svensk, uppväxt i en kyrklig familj. Jag är flyktingbarn från Kurdistan, uppvuxen i Knivsta. Var vi kommer ifrån påverkar hur vi angriper olika ämnen.

Dessutom är deras sceniska stilar väldigt olika.

– Han är lite mer raljant och skriker mer. Jag är mer monoton och mer sarkastisk, säger Ismail.

Men något humorbattle på scen kommer det inte bli. Showen är uppdelad i två akter: en för Betnér, en för Ismail. Så varför turnera ihop?

– Det är ensamt. Inte att vara den jag är, men att åka runt och turnera. Man bara reser och gigar och så går man och lägger sig på sitt dubbelrum. Har man tur får man festa någonstans. Man dricker ganska mycket, försöker gå ut efter giget. För det är ett rus efteråt och då går inte att gå och lägga sig. Det blir deppigt.

På turnén i höst hoppas han att det ska bli annorlunda.

– Det är mycket roligare att åka med någon, resa med någon, snacka med någon efter giget, festa med någon. Jag och Magnus kan sitta på ett rum, dricka whisky och prata om politik och allt möjligt, säger Soran Ismail.

Det är inte alla i komikersverige som han drar lika jämt med. Jonas Gardell tillexempel.

”Fruktansvärt låg nivå på skämtet”

"Apropå Ramadan. Det här med att kvinnor ska svepa in sig i ambulerande enmanstält. Hur tänkte Allah då? Är Islam en sorts scoutrörelse?" Så skrev komikern Jonas Gardell på Twitter i slutet av juli. ”Respektlöst” svarade Gina Dirawi, ordet ”rasist” haglade från andra, och så var debatten igång.

– Han har rätt att skämta, men jag tycker att det var fruktansvärt låg nivå på skämtets kvalitet, även för en tweet. Och Jonas skriver att han har hållit på med det här i 30 år och man bara ”Men bli bättre då.” säger Soran Ismail om burka-tweeten.

Han tycker att Jonas Gardells svar på rasistanklagelserna inte riktigt håller.

– I sin debattartikel skrev han som att det var ett hot mot yttrandefriheten och demokratin att han inte fick säga vad han ville. Men det får han ju! Folk tror att de ska få säga vad de vill utan att någon ska reagera, och det är så jävla stor skillnad. Låt folk vara sura, låt folk reagera, säger han uppenbart irriterat.

Själv försöker jag närma mig islam som jag närmar mig kristendomen och som man kanske bör närma sig alla religioner: Med ett nyfiket intresse och en stor portion humor.” skrev Jonas Gardell i sin debattartikel. Soran Ismail tycker att han har fel.

– Att det skulle vara ett "närmande" av någonting, så det blir mindre främmande? Det är galet. Tvärtom så är de flesta skämten bekräftanden av stereotyper snarare än tvärtom. Klart att skämt KAN inkludera men väldigt ofta så EXKLUDERAR dom, säger Ismail.

Han understryker dock att Gardell trots allt har sina förtjänster.

– Han är skicklig på att skriva, men inte på humor. Han är vår tids bästa författare och kommer att bli ihågkommen hundratals år, men inte för sina skämt.

Han säger att han är trött på gubbar som inte förstår att de kan ha fel.

"Jag är trött på gubbar"

När Soran Ismail dyker upp till intervjun har han en tygkasse på axeln. Väskan är prydd med loggan för Rättviseförmedlingen, en förening som jobbar för jämställdhet.

Självklart är jag feminist, säger Soran Ismail när jag frågar, och utvecklar resonemanget:

– Det är mycket gubbar runt mig, inte bara i humorbranschen utan i alla världar. Jag har ju mina vänner som inte är så, så jag kan se att det behöver inte vara såhär, säger han lite trött och fortsätter.

– "Gubbig" är en attityd: att man inte fattar att man inte fattar. Att tro att man vet bäst. Att bara vägra ge utrymme åt annat än det som råder. Det är en rädsla och en osäkerhet som styr. Det hämmar så jävla mycket, jag blir så trött på det. Folk suger, säger han.

Mansdominansen i komikersverige är brutal, men Soran Ismail tycker sig ändå se hur det blir bättre.

– Folk är ändå välvilliga, och det tycker jag är viktigt, för jag tycker alltid att syftet är relevant. För om man menar väl så kan man fortfarande göra något bra av det. Jag tror väldigt lite på det här med lynchstämning, det är inte effektivt att bara skälla. För om man bara skäller så kommer personen inte att ta till sig något. Så resonerar jag hela tiden, vare sig jag pratar med rasister eller kollegor i branschen. För vad vill man åt? Att någon ska må dåligt eller att det ska bli en förändring?

Han fortsätter:

– Men jag tycker inte att de gubbiga behöver akta på sig, jag flyttar på dem. De flyttas undan ändå.

De som inte är lika genusmedvetna i din bransch, pratar du med dem?

– Det pågår diskussioner hela tiden, och jag lär mig också nya saker där jag har sexistiska tankar. För vem är jag att inte ha det i en sexistisk värld? Jag blir bara glad när det kommer fram, för då kan jag bli medveten, säger han.

Soran Ismail är den samhällsengagerade komikern, som orkar stå emot de krafter som vill tysta honom. Ändå tycker han inte att han är en modig människa.

Hans arbete handlar snarare om nödvändighet.

– Jag har bara resonerat med mig själv och kommit fram till att det inte finns något alternativ. Det är det här jag vill göra, och då ingår det att folk reagerar. Om jag hade varit rädd hade jag inte kunnat jobba med det jag gör, säger han.

Kanelbullen är bara halväten när vi lämnar fiket. När Soran Ismail försvinner runt Hornhusets hörn svajar Rättviseförmedlingens kasse hoppfullt under hans arm.

KRISTIN REHNQVIST
kristin.rehnqvist@aos.se

annons

annons

NYHETSBREV

Vill du ha de hetaste tipsen om vad som händer i stan?
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av AOS nyhetsbrev. En gång per månad kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan.
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

GILLA OSS PÅ FACEBOOK

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons