Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Hollywood var en populär porrbiograf i Stockholm under 60-talet. Den gav öknamnet "Klara Porra Kyrkogata" till Klara Norra Kyrkogata.
Foto: Arkivbild

Nu kan du äta lunch - på en porrbiograf

Nu går du dit och äter lunch eller ser på teater. Då gick man dit för att titta på porr med främlingar. Vi har tagit reda på vad som hänt med Stockholms gamla porrbiografer.

annons

annons

I dag kan du sitta och äta lunch i lokalerna, gå på teater eller varför inte se en äventyrsfilm. Men för femtio år sedan var det inte lika oskyldigt. Då kunde man gå längs ”Klara Porra Kyrkogata”, slinka in på en biograf och tillsammans med 200 främlingar titta på en porrfilm.

I och med tv:s genombrott i början på 60-talet var många traditionella biografer tvungna att lägga ner. Tack vare det, och det nya regelverk för vad som fick visas offentligt, var det ett ypperligt tillfälle för den driftige entreprenören – att öppna en porrbiograf.

Husen står kvar
Nu är året 2011 och porren har förpassats till digitala kanaler – men de gamla husen står kvar.

Allt om Stockholm har pratat med Kjell Furberg, biografhistoriker och författare, för att ta reda på vad som hände med de gamla porrbiograferna.
– I början handlade det om så kallade sexualupplysningsfilmer - paketerade för att passa tidsandan, säger Kjell Furberg.

Det var vanligt att filmerna inleddes med att en doktor eller "sex-expert" i vit rock och glasögon berättade om nya "forskningsrön". Det kunde exempelvis handla om att "tjejer har allt fler sexpartners", vilket följdes av en ingående informationsfilm.
– Det var en väldig massa "trivselgympa", det kan jag tala om.

Förklädd porr
Det fanns en stor nyfikenhet och så länge filmerna marknadsfördes på det här viset kunde folk gå på filmerna utan att skämmas, fortsätter han och förklarar att sexbion från början var ganska oskyldig.

Med tiden blev materialet råare och råare och mjukporren ersattes av hårdporr. Att se på sex på bio blev tabubelagt och något man gjorde i skymundan och på särskilda biografer.
– Dit gick folk i solglasögon, neddragen hatt och uppfälld krage, berättar Furberg som är tydlig med att han själv aldrig besökt någon regelrätt porrbio.

"Drack tills de stupade"
Furberg jobbade själv extra som biografmaskinist på SF under 80-talet och hade kollegor som ibland även jobbade på porrbio. Av dem fick han höra historier som kan kännas främmande för dagens biopublik.
– Det fanns alkoholiserade som gillade att sitta i värmen och titta på porr. Det hände att de drack tills de stupade och att maskinisterna fick pausa filmen för att släpa ut folk ur salongen, berättar han.

Men vad var egentligen tanken med porr på bio?
– Fråga inte mig! Framför allt skulle man väl titta på sex men eftersom det var mörkt i salongerna kunde det ju inte gärna kontrolleras vad folk gjorde. De här biograferna utvecklades till en mötesplats för lite allt möjligt och säkert fanns det de som hade sex också.

Sebastian Lundfall
Anders Löf

Fenix

Idag ligger resaurangen Pong på Drottningatan 71C.
Foto: Sebastian Lundfall

I dag ligger här en asiatisk restaurang men från mitten av 1960-talet och framåt var det ett paradis för den porrglade. Bion hade 244 platser och visade ursprungligen mest äventyrsfilm för att, via striptease-film, övergå till ett allt hårdare utbud av filmer

Zita

Nu är Zita på Birger Jarlsgatan en populär bio för barnfamiljer.
Foto: Sebastian Lundfall

Öppnades 1913 under namnet Vinterpalatset och hade länge rykte som en första klassens biograf. På 1980-talet övergick den till porrbio under ledning av filmproducenten Inge Ivarson. Mannen bakom titlar som "Som hon bäddar får han ligga". 1991 lyckades dock LO, som hade hand om fastigheten, bli av med porren och på nytt införa "vanlig bio". Än i dag visas det film på Zita som är Stockholms äldsta bio i drift.

Lido

En gång lång porrbiografen Lido på Hornsgatan 92.
Foto: Arkivbild

Bion hade ursprungligen över 400 platser, komplett med parkett och logeavdelning. Fram till 1970 drevs den av Sandrews men efter ett ägarbyte blev den inte bara porrbio utan även porrklubb. Förutom film visades här live striptease. I mitten av 1980-talet bytte man dock tillbaka till vanlig filmverksamhet och lokalen fick namnet Filmparadiset. I dag håller Teater Tribunalen till i lokalerna.

London

Nu används loklen på Bryggargatan 2 för aptitligare ändamål.

Hade man kommit in på London på 1920-talet hade man antagligen sett en Chaplin-film utspela sig på vita duken. Hade man däremot äntrat lokalerna på Bryggargatan någon gång mellan 1960 och 1982 skulle man med största sannolikhet ha mötts av allt i från porr av det mer oskyldiga slaget till renodlad hårdporr. I dag ligger det en restaurang med samma namn på adressen.

Hollywood

Nu är en järngrind allt som finns kvar av Klara Norra Kyrkogatas tidigare stolthet.
Foto: Sebastian Lundfall

Det kan vara svårt att föreställa sig men det fanns en tid då Klara Norra Kyrkogata var ett riktigt porrdistrikt och gick under öknamnet "Klara Porra Kyrkogata". Här låg då en biograf med namnet Hollywood. På denna bio visades först så kallade nudistfilmer men sedan också hårdporr. 1986 visade Hollywood sin sista film varpå huset revs. I dag möts den som letar efter adressen enbart av ett par stumma stålgrindar.

annons

annons

NYHETSBREV

Vill du ha de hetaste tipsen om vad som händer i stan?
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av AOS nyhetsbrev. En gång per månad kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan.
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

GILLA OSS PÅ FACEBOOK

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons