Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Efter sin roll som Hamlet på teatern i Århus har Jonas Karlsson fått fler erbjudanden från danskt håll. – Men jag längtar hem för mycket. Både till Stockholm som stad och till familjen, säger han.
Foto: Gustav Mårtensson

Jonas Karlsson: "Jag blev livrädd!"

I februari har Ingmar Bergmans ”Fanny och Alexander” premiär på Dramaten. Författaren och skådespelaren Jonas Karlsson som är med i pjäsen har starka barndomsminnen av filmen.
– Jag blev livrädd. Skräckslagen! säger han.

annons

annons

Få svenska filmer har gjort ett så starkt avtryck som ”Fanny och Alexander” från 1982. Den nominerades till sex Oscars och vann fyra. Det är alltså förklarligt att Dramaten inte sparar på krutet när de nu sätter upp Bergmans klassiker som pjäs. Stefan Larsson regisserar och i rollerna utmärker sig stjärnor som Jan Malmsjö, Marie Göranzon och Reine Brynolfsson. Jonas Karlsson spelar Jarl Kulles signaturroll som familjefadern Gustav Adolf Ekdahl.
– Det är en speciell gök. Han liknar inte riktigt någonting jag gjort förut så det är en väldigt kul och spännande utmaning, säger Jonas Karlsson. Förra året spelade han ”Hamlet” på Århus teater.
– Det är ett rätt stort steg från den grubblande, plågade, unge prinsen till Gustav Adolf som är en väldigt annorlunda typ av person...han beskrivs ju till exempel som ”övererotisk” av sin egen mamma.

Ingen kamp mellan stjärnorna
Jonas Karlsson beskriver skådespelarteamet som en drömensemble.
– Om det är kamp om rampljuset? Det skulle man ju kunna tro men det är faktiskt extremt bra stämning. Det är fantastiska skådisar med massor att berätta – både högt och lågt. Det är häftigt att Jan Malmsjö är med också. Han var ju biskopen i filmen – nu hoppar han in och gör flera olika roller istället.

"Det var jätteläskigt"
Just Jan Malmsjös biskop Vergérus är en karaktär som Jonas Karlsson har tidiga, och inte så ljusa, minnen av.
– Jag var tio, elva år när mina föräldrar tog med mig för att se filmen. De hade väl sett scenerna från julfirandet och tänkte att det skulle vara mysigt. Men jag blev livrädd – skräckslagen!

Vad skrämde dig mest?
– Misshandelsscenen och tanten som brinner. Och den inlåste farbror Ismael i källaren...det var ju jätteläskigt. Men samtidigt var den så full av magi också. Man sugs ju verkligen in i den världen.

Fanny och Alexander handlar ju om två barns uppväxt. Hur var din egen barndom?
– Långt ifrån Fanny och Alexanders. Jag växte upp i en extremt ordinär medelklassfamilj utanför Stockholm med mamma, pappa och storebrorsa. Det var enkelt och tryggt och det fanns inga inlåsta farbröder i källaren.

Du kom ju nyligen ut med en novellsamling. Skriver du på något nu?
– Ja, jag försöker. Men det är svårt när man repeterar samtidigt. Och när man spelar. Jag trodde det skulle vara en perfekt kombination att skriva på dagarna och spela teater på kvällarna men det är svårt att hitta koncentrationen. Men senare i vår ska jag ha tjänstledigt och fokusera på skrivandet.

Du har fast jobb på Dramaten och skriver omtyckta böcker. Är det den drömtillvaro som det låter som?
– Det är en tillvaro fylld av våndor, ångest och besvikelser – också. Men i stora drag passar det mig väldigt bra. Jag älskar ju både teatern och skrivandet.

Sebastian Lundfall

annons

annons

NYHETSBREV

Vill du ha de hetaste tipsen om vad som händer i stan?
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av AOS nyhetsbrev. En gång per månad kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan.
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

GILLA OSS PÅ FACEBOOK

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons