Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Utställningens besökare har reagerat positivt, enligt förste intendent Ulf Cederlöf. ”Jag har hört en del fniss i salarna”, säger han.
Foto: Hans Thorwid/Nationalmuseum.

I fokus: Sexualitet, dygd och synd

Utställningen "Lust & last" har fått blandad kritik sedan den öppnade.
– Ibland undrar jag hur frigjorda vi är egentligen, säger Ulf Cederlöf på Nationalmuseum.

annons

Nationalmuseums utställning ”Lust & last” belyser konstens skildringar av sexualitet och synd. Fördelat på flera salar och kabinett syns 240 verk från 1500-talet fram till i dag. Den består till stor del av museets samlingar, men ett flertal samtida verk har lånats in från andra muséer och konstsamlingar. Förste intendent Ulf Cederlöf har arbetat med uställningen sedan idéstadiet för ett år sedan.

– Utställningens salar har olika teman. I första salen är temat lust, last och dygd. I den andra handlar det om det offentliga rummet och stadens baksida, prostitutionen. Mittensalen kan kallas den klandestina, eller hemliga salen. Där visas konst som skapats för en liten intim krets och som aldrig varit menad för allmänheten, säger han.

Ni har fått kritik på både Aftonbladets och DN:s kultursidor. Bland annat har det påpekats att ni bara utgått från den manliga blicken.
– När man gör utställning på den här typen av tema så kommer man att få olika reaktioner. Det är ömsom vin och ömsom vatten. Vi har utgått från våra samlingar men till exempel fanns ingen homoerotisk konst där, så det har vi sett till att inkludera bland de inlånade verken. Vad jag kan säga är att bland de blogginlägg jag läst om utställningen så har de flesta som skrivit negativt faktiskt inte sett den.

Vad har ni fått för reaktioner från era besökare?
– Jag har inte nåtts av några negativa besked. Vi har haft väldigt blandad publik och jag har hört en del fniss i salarna.

Uställningen handlar bland annat om tabun. Vad skulle du säga är tabu i konsten i dag?
– Så fort man visar naket kommer även idag en strid ström protester. Ibland undrar jag hur frigjorda vi är egentligen.

Elvira S Barsotti

Fler utställningar

En annan historia . Moderna Museets stora satsning på fotografi fortsätter och utvecklas under hela året.

Kunglig Vintage . Klänningar burna av svenska kungligheter ställs ut på Livsrustkammaren. Fokus ligger på 50- och 60-talets mode.

Lars Kleen . Först ut på nya Sven-Harrys (Konstmuseum) är fem monumentala installationer av konstnären Lars Kleen.

Resan fram och tillbaka . En klurig utställning för barn på Historiska museet. Tre konstnärer och en konstnärsgrupp har tagit hjälp av barn i sitt arbete.

Gaza - porten mot havet . Gazas långa och rika historia berättas genom bland annat Per Olow Anderssons bilder från 50-talet. På Medelhavsmuseet.

GILLA OSS PÅ FACEBOOK

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons

annons