Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Anna Anka gick loss i Västberga tidigare i år.
Foto: Stefan Jerrevång

"Nybörjare blir rädda"


Stockholm är inte San Francisco. Men för den som vill leka Dirty Harry finns det chans utanför tullarna. I en anläggning för 20 miljoner.
– Många tror att det inte är äkta vapen. Men det här är på riktigt.

annons

annons

Ute i Västberga ligger The Target, en skjutbana som drivs av fyrtioettåriga tvillingbröderna Björn och Lars Nyberg. Sedan tre och ett halvt år tillbaka erbjuder de privatpersoner chansen att skjuta med riktiga pistoler.

De är ensamma i Stockholm om att tillhandahålla polisens Sig Sauer, James Bond-pistolen Walther PPK och en likadan 44 Magnum som Clint Eastwood använder i ”Dirty Harry”-filmerna.

– Det krävs väldigt många tillstånd, självklart. Och byggnadskraven går inte att strunta i, som handikappsanpassning och ventilation. Stället har gått på tjugo miljoner kronor. Det är inte lättförtjänta pengar, berättar Björn Nyberg

Sverige är inget vapentätt land modell USA. Men ett stabilt intresse finns hos allmänheten, berättar Björn.

– Jag kan säga att bilden av vapen som något som mest attraherar killar, är felaktig. Hos oss är det femtio-femtio när det gäller könsfördelningen.

Schablonbilden av ett grabbgäng på svensexa stämmer alltså inte?
– Vi har lika många möhippor. Och sedan är det många tejejer som tar med sig sina respektive partners.

Finns det någon vanlig missuppfattning bland era besökare?
– Det är vanligt att de som kommer hit inte fattat att det är äkta vapen. De tror att sådant här inte är möjligt i Sverige, utan att det ska vara luftvapen eller paintball. Men det här är på riktigt.

Populäraste pistolen?
– De flesta har ingen större förkunskap och därför finns det få favoriter. Ett vanligt upplägg är att pröva upp till sju olika pistoler i olika kalibrar. Så det smäller lite högre och högre bara.

Egen favorit?
– Jag jobbar med det här varje dag men det är inte så att jag skjuter själv. Jag är mätt på det.

Går det även att skjuta med automatkarbiner hos er?
– Nästan. I Europa har man tagit fram kopior på armévapen, till exempel som M16 och AK47, som har den mindre kalibern 22. Alltså samma som skidskyttar använder. Det här är något som vuxit fram allt mer och mer på senare år, och sådana vapen tillhandahåller vi.

Så det är inte äkta auotmatkarbiner?
– Äkta är det, jo för fan. Men vi undviker att skjuta med allt för grov kaliber inomhus. Visst, anläggningen håller för grövre saker. Men det smäller för mycket och 95 procent av våra besökare har aldrig skjutit förr. Att då ställa dem bredvid någon som skjuter med kraftigare vapen blir en säkerhestrisk. Nybörjarna skulle blir rädda och hoppa till.

Christoffer Röstlund Jonsson

annons

annons

NYHETSBREV

Vill du ha de hetaste tipsen om vad som händer i stan?
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av AOS nyhetsbrev. En gång per månad kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan.
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

GILLA OSS PÅ FACEBOOK

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons