Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Att naket är bäst när det gäller bad är givet tycker naturisten Olle Strand. "Naturismen är en kroppsdemokratisk kultur där alla accepteras som de är", säger han.
Foto: Scanpix.

Utan en tråd på kroppen

Hittar du inga passande badkläder för beach 2008? Då kan det vara läge att testa livet som naturist.
– Lite nakenhet kan omgivningen tåla, säger naturisten Olle Strand.

annons

annons

Sommaren 1958 instiftades ett svenskt naturistförbund för att verka för fler naturistplatser runt om i landet. Idag finns nakenkulturen i alla delar av världen. Vi ringde upp naturisten Olle Strand för att lära oss mer.

Varför är det bra med nakenbad?
– Gör ett enkelt test hemma: lägg dig i badkaret med kläderna på så upptäcker du snart hur skönt det är med nakenbad. Ute i det fria handlar det mycket om harmoni med naturen.

Vad är det för skilland mellan nudist och naturist?
– I ordböcker står det naturist, nudist och nakenkultur på samma rad. En naturist är en nakenbadare helt enkelt. Människor med badkläder kallar vi "textilare".

  Är det en visst typ av människor som är naturister?
– Nej, det är ett tvärsnitt av folk i allmänheten. En av de stora fördelarna med att träffa folk utan kläder är att det yttre skalet är borta. Du möts på ett mer kamratligt sätt än med kläderna på.

Finns det några oskrivna regler som man bör känna till?
– Nej, allt är som på en vanlig badstrand förutom att alla är nakna. Hyfset sitter inte i kläderna.

Vad säger du till kritikerna av nakenbad?
– Svenskarna är så bekymrade över vad andra ska tycka och tänka. Man ser det man vill se, är det jobbigt med nakenhet får man titta bort. Ser du en hiskeligt ful människa på stan säger du inte till den personen att försvinna bort. Lite nakenhet kan omgivningen ha översyn med. "Man har ingen rätt att slippa se det man inte vill se" säger man i Spanien och det stämmer.

Hur mycket nakenhet förespråkar du, ska det vara naket på gator och torg?
– Det är en utopi att alla ska gå nakna. Vi rättar oss efter de sociala regler som gäller i samhället, men när det gäller en fritidssysselsättningen borde det vara möjligt med full acceptans.

Upplever du ett ökat intresse för naturism?
– Sjuttiotalet och början av åttiotalet var fina tider, men sedan blev det tillknäppt. Nu börjar det så smått lossna, men tyvärr finns det ingen stor ungdomsverksamhet i Sverige. Ute i stora världen finns det mycket ungdomlig naturism, bland annat i Tyskland och Holland.

Vad säger du till de som inte riktigt vågar nakenbada men som kanske vill?
– Vad har du att förlora? Ingenting! Naturismen är en kroppsdemokratisk kultur där alla accepteras som de är. Det finns så många osunda ideal i dagens kroppsfixerade samhälle. Hos oss får man se verkligheten.

Var ska man resa som nybörjare inom naturismen?
– Det beror på hur långt man är villig att resa. Danmark är ett bra stopp, likaså Grekland och Frankrike. Spanien är på väg att bli världens bästa naturistland. Lagstiftningen där har kommit väldigt långt, man kan vara naken på gator och torg utan att det är ett brott. I Sverige finns det till exempel väldigt fina sandstränder i Skåne.

Nätverket "Bara Bröst" kämpar för kvinnors rätt att bada topless i badhus. Stöttar du deras kamp?
– Deras argument köper vi, att sexualiteten inte sitter i kläderna. Det märkliga är att vakterna inte säger något till tjejerna som ligger vid utomhusbassängen på Fyrisbadet här i Uppsala och solar toppless. Men så fort du kommer in i simhallen är det stopp. Fallet gick ju till JämO som hävdade gammal hävd för att inte få bada toppless. Kvinnor har alltid tjänat mindre än männen, ska det då förbli så av gammal hävd? Det är ingen rim och ranson.

Till sist: vad skulle få dig att ta på dig ett par badbyxor på stranden?
– Ingenting. Då avstår jag hellre från att bada.

Lovisa Madås
2008-05-27

annons

annons

NYHETSBREV

Vill du ha de hetaste tipsen om vad som händer i stan?
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev här

Tack för att du vill ta del av AOS nyhetsbrev. En gång per månad kommer du att få de hetaste tipsen om vad som är på gång i stan.
Tack för visat intresse men något gick snett. Vi beklagar detta och ber dig testa igen senare.

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

GILLA OSS PÅ FACEBOOK

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons