Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Stockholmskrogen Esperanto har utsetts till Nordens bästa restaurang av White Guide.
Foto: Esperanto

Vinnare: Här äter du Nordens bästa mat

Sugen på riktigt bra mat i stan?
Då ska du styra kosan till Esperanto, för enligt White Guide så serverar de den bästa maten i hela norden.
Det innebär att Stockholmskrogen faktiskt klår ”trestjärniga” konkurrenter.

annons

annons

Stockholms restaurangutbud har länge varit bra, något som inte minst uppmärksammats av att flera krogar belönats med Michelinguidens åtråvärdas stjärnor. Nu har White Guide släppt sin ranking över Nordens bästa inrättningar och där tronar Esperanto i topp.

Krogen får maximala 40 poäng för maten och 94/100 i totalscore (service, dryck, atmosfär). Tillräckligt för att segla om forna sverigeettan Fäviken. Dock ska det nog nämnas att när det kommer till totalpoängen så rankas Fäviken högre (39/96 poäng)

Noma inte med längre

Fjolårsettan, danska Noma, återfinns inte alls på topp 30-listan – vilket förklaras med att i och med att den ska stängas, har den utelämnats. Detsamma gäller Restaurang Franzén.

Något som dock är lite anmärkningsvärt är att både Esperanto och Fäviken rankas högre än Maaemo i Oslo samt Geranium i Danmark – Skandinaviens första trestjärniga restauranger i Michelinguiden.

På topp 30-listan återfinns inte mindre än elva svenska, varav sju ligger i Stockholm. Flest topp-krogar stoltserar dock Danmark med (14 stycken). I Norge återfinns tre, Finland en och på Färöarna ligger en topprestaurang.

FELIX BJÖRKLUND
felix.bjorklund@aos.se

annons

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons