Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

Galet gott för dig som saknar Paris

AOS BETYG 4

Harissamayo. Smaka på ordet.
Fanns inte på en svensk meny för några år sedan – nu det mest självklara i världen.
Lika självklart känner vi oss hemma på Balzac, ett brasserie med läckerheter och hedervärd personal.

annons

annons

Odengatans senaste tar emot med fasade speglar, mörkt trä och art deco-lampor. Trots att inredningen är ny och konceptet bara tre månader känns det som om vi har varit på Balzac förr.

En lågmäld, erfaren, cool kypare vägleder oss till Alsacevinet som ska slinka ner till den perfekt balanserade vita sparrisen med hollandaisesås och flortunn rökt lax. Likaså spikar han valet av bubbel till den gröna ärtsoppan med en galet god toast på avokado och mandlar. Men godast är kökets ekologiska gambas med harissa-mmmmmayo.

På Balzacs hemsida läser vi att det går lika bra att slinka in som att sitta hela kvällen och njuta av det franska. Det har denna kväll hörsammats av par, kompisgäng, och många citychica. Men så har Stockholm inte heller 1800-talets parisiska brasseriegäster: konstnärskolonier, kufiska författare eller lika excentriska skådisar.
Tur det, så att vi kan fokusera på maten, för den är finfin.

Förutom en inbjudande snackslista med sardellkräm, tryffeltoast och clubsandwich på hummer lockar menyn vidare med latin-temat. Denna gång faller valet på en mör och fin entrecôte (med hemligt GOTT kryddsmör) och på en ugnsbakad röding. Inte den mest personliga rätt vi ätit, fräsch om än lite anonym. Raka motsatsen är de stora grillade hummerstjärtarna. Så salta att vi nästan börjar hosta. Men ändå … förföriskt gott.

Vi hoppar ostarna och sätter i stället gaffeln i en parfait på hasselnöt, maräng och kastanj. Jisses, vad gott! Likaså vitaminbomben ”salade d’oranges” med cointreau och mynta. Husets egen Coupe Balzac med inkokta päron är däremot en grädd-dopad bromskloss.
Vi kan kalla den svulstig, som krogens namne Honoré de Balzac ansågs vara i sitt skrivande. Men Balzac gav också realismen ett -ansikte, och ska vi vara realistiska så blir betyget följande:

Förbaskat gott i förbaskat stämningsfull lokal med förbaskat proffsig personal. Sällan har en Stockholmskrog mött oss med så uppmärksam personal! Merci beaucoup – och au -revoir snart igen.

SMAKRÅDET
tipsa@aos.se

annons

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons