Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

Agrikultur – en lysande stjärna på mathimlen

LÄSARNAS BETYG

ANTAL RÖSTER

AOS BETYG 4

En bit ner på Roslagsgatan, i hjärtat av Sibirien, har Filip Fastén, Årets kock 2014 och tidigare på Franzén och Joel Åhlin, tidigare på Tjoget skapat sin egen lilla strimma mathimmel.

annons

annons

I intervjuer innan öppningen har de båda kockarna talat om sin vilja att arbeta hållbart, att fokusera på växtriket, att vårda personalen och att arbeta med utvalda, småskaliga producenter. Förvisso inga idéer de är ensamma om, men inte mindre hedervärda för det.
Nu har några månader gått sedan starten och det är upp till bevis.

Det är inte många bord som får plats i den lilla lokalen som tidigare inhyste restaurangen Chez Betty. 24 platser är bokningsbara och några barplatser, med utsikt över det öppna köket och den vedeldade ugnen, finns för sista minutengäster.

Vi slår oss ner vid det fint dukade bordet till tonerna av Motownklassiker och låter den vänliga och väl insatta personalen guida oss genom vinlistan. Agrikultur serverar en fast meny och delar av den byts ut dagligen, hela menyn byts veckovis. Dagens aptitretare är en späd rå sparris serverad med en klick algkräm och örter. En mycket angenäm början.

Det våras för buljongen i allmänhet, och på Agrikultur i synnerhet. Här är buljongerna lätta, fint balanserade och fulla av ljuva smaker. Bäst är den som hälls över en anrättning av spetskål, pinfärsk röding och ramslök. En rätt vi hoppas dyker upp på menyn igen.

En annan smaksensation är den grillade gurkan med grönkål, en dressing på rökt grädde och smulor av renkött. Varje tugga är som en liten piruett i munnen. Det tackar vi för.

Måste vi välja något slags minus så blir det äggkrämen med mandelpotatis, mest för överdoseringen av smör som gör det hela lite stabbigt.

En riktig mormorsefterrätt avslutar menyn. Varm sockerkaka med glass på Järnagrädde, lite blåbärssylt i botten, lättkokt späd rabarber och älgört. Så enkelt men så gott! En rar och omtänksam dessert som fungerar som madeleinekaka och lindblomste för minnen av svunna somrar.

Som pricken över i:et kommer kaffet med en magisk liten syltkaka där några saltkorn förhöjer smakerna.

Än så länge lever Agrikultur upp till de högt ställda förväntningarna. Och bättre lär det bli.

SMAKRÅDET
tipsa@aos.se

annons

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons