Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

Johan Jureskog: ”Här görs stans bästa lyxburgare”

Himmelriket är fluffigt, saftigt och medium rare. I alla fall enligt Johan Jureskog.
– Nu har jag nått burgarinsikt, menar mästerkocken som sett sanningen i USA och är aktuell med egen hamburgar-tv.

annons

annons

Johan Jureskog, mästerkock och ägare till köttkrogen AG och Rolfs kök, var vass på hamburgare redan tidigare. Nu har han slipat sina kunskaper ytterligare i TV3-programmet Världens bästa burgare, där han tillsammans med Malin Gramer söker igenom USA i jakt på den perfekta hamburgaren.
– Nu har jag nått burgarinsikt, deklarerar han nöjt.
– Tidigare har jag ju smakat fantastiska burgare, men nu fick jag också komma in i köken och se hur de gör dem.

Ändrat i burgarreceptet

Det Johan Jureskog lärde sig under resans alla restaurangköksbesök har redan inneburit förändringar i det egna burgarreceptet på restaurang AG.
– Vi ändrade våra recept för två veckor sedan. Nu gör vi utan tvekan Sveriges bästa burgare, säger han.
Flera förändringar för tillagningen är genomförda.
– Nu semifryser vi köttet så att det är kallt när det går genom kvarnen. Då blir det mer fluffigt. Sedan packar vi det för hand, försiktigt. Och så steker vi, istället för att grilla. Det blir bäst. När du steker rinner ”godiset” ner och bildar karamell på köttet. Det blir sinnessjukt bra, lovar han.

Näsblod och håravfall

Inspelningen var intensiv. Ett supertajt schema där han under 23 dagar åt 67 burgare.
– Jag är fortfarande matt. Vi stod 16-18 timmar framför kameran varje dag. Jag började blöda näsblod, Malin tappade hår och folk i teamet gick in i väggen. Men jag är så stolt över det här programmet. Vi hade riktigt bra energi.

Johan Jureskog menar att det är han som ligger bakom lyftet för lyxburgare i Sverige.
– Jag skapade trenden i början av 2011. Flippin’ Burgers lärde sig steka burgare hos mig. Vi har haft en lång burgarresa med ständiga förbättringar på AG.

”För nördigt för mig”

Johan Jureskog gillar lyxiga burgare, men är skeptisk till när det blir för lyxigt.
– Idén från början är ju att man använder oädla detaljer för att mala ner. Det börjar bli lite löjligt när man börjar stoppa in ryggbitar i kvarnen, sånt som man kan skära i skivor. Då känns det för nördigt för mig.

Marknaden för lyxburgare i USA är en annan än här i Sverige, menar han. Här är lyxiga burgare en förlustaffär.
– Kött är så jävla dyrt. Det jobbet vi lägger ner på AGs burgare är egentligen helt oekonomiskt försvarbart. Och skulle vi göra som i USA, använda kött för 400-500 spänn kilot som är hängmörat i 100 dagar till våra burgare skulle de behöva kosta 795 kronor. Det blir lite löjligt, menar han.

Kärlek till Donken

Trots att han lärt sig om hur man lagar lyxburgare från världens bästa och har provsmakat sig igenom hela hamburgerhimlen så håller han ändå fast vid att han trots det tycker att burgarna från McDonalds, som han har ett samarbete med, också är bra.
– I Stockholm blir det mest att jag käkar på Donken om jag ska vara ärlig. Älskar dubbelcheeseburgaren där och brödet är perfekt. Skulle alla jobba som de gör så hade inte hälsovårdsmyndigheten behövts. I sin kategori är de outstanding. Ja, jag har inlett ett samarbete med dem och vissa tycker att jag sålt mig. Men jag är konsult och får månadslön, inte en jävla massa stålar som många verkar tro.

MALIN KALDO
malin.kaldo@aos.se

annons

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons