Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Den växande odlartrenden har tagit sig ner i stockholmarnas drinkar. Erika Lindström på Spritmuseum tipsar om hur du brygger eget sprattelvatten och vet vad du kan odla för goda drinkbaser och -tillbehör i trädgården eller balkonglådan.
Den växande odlartrenden har tagit sig ner i stockholmarnas drinkar. Erika Lindström på Spritmuseum tipsar om hur du brygger eget sprattelvatten och vet vad du kan odla för goda drinkbaser och -tillbehör i trädgården eller balkonglådan.
Foto: Thinkstock och Per Myrehed

Hon vet hur du odlar ett eget barskåp

Odla drinktillbehör i din balkonglåda i vår. Imponera med hembryggt sprattelvatten eller en egen pepparrotssnaps.
Nu har odlingstrenden nått hela vägen in i Stockholmarnas barskåp.

annons

annons

Trenden att city-odla växer sig starkare år för år och det har redan börjat fingras på fröpåsarna i stans trädgårdsbutiker. Samtidigt sveper en vego-våg över Stockholm. Det är närodlat, ekologiskt och grönt för hela slanten, inte bara i stans trendiga restauranger utan också i allt fler barer.

Odla-själv-drycker

Odlar- och vegotrenden har tagit sig hela vägen ner i våra drinkar, något man märker tydligt och vill ta vidare på Spritmuseum. I nya utställningen ”Berusande trädgård” får besökarna tips på hur man smaksätter, kryddar och gör egna drycker, det vill säga gör det odlade drickbart.
– Vi har alltid haft ett stort fokus på att ta till vara det vi kan, från trädgården, frukt och bär som är i säsong. Det behöver inte vara cocktails med alkohol, det kan vara en spännande tonic eller en soda gjord på te som bas, säger Spritmuseums Erika Lindström som experimenterar fram nya drycker.

Spännande alkoholfritt

Den alkoholfria trenden, med krav på högre kvalitet på alkoholfria alternativ och mer av spännande smaker, också för den som inte vill dricka alkohol, har börjat slå igenom brett.
– Det är en trend som förhoppningsvis de flesta restauranger med ”hög standard” hänger på. Om man håller en hög kvalitet på mat, vin och öl så är det ju konstigt om man tänker sig att det alkoholfria inte också har det. Men det tar givetvis tid att förbereda allt detta och den kanske inte alltid finns. Men ibland måste man prioritera.

”Gör egen tonic”

På Spritmuseum bryggs och jäser det, saftas och syras i burkar och flaskor.
– Vi gör vår egen tonic på svarta vinbär och rabarber, den är god med gin såklart men även utan. Vi mjölksyrar mycket frukt och grönsaker, som små plommon från Skilleby - gott i en dry martin istället för en klassisk oliv. Vi har också ett björkvin som vermouth i vår egna martinivariant, säger Erika Lindström.

Hon menar att det finns flera underskattade drinkingredienser, som rosor och te, men varnar också för att överarbeta. Det enkla är det bästa, menar hon.
– Jag gillar när man inte krånglar till det. God bas, god sprit. Enkelt är gott. Jag är väldigt förtjust i vår bergamott tonic.

Om jag vill odla ett riktigt gott drinktillbehör i balkonglådan i sommar, vad väljer jag då?
– Citronverbena. Den är så användbar i infusion och som krydda.

MALIN KALDO
malin.kaldo@aos.se

annons

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons