Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

Mother – bra idé men ojämnt

LÄSARNAS BETYG

ANTAL RÖSTER

AOS BETYG 2

Med goda intentioner kommer man långt, men inte hela vägen. Idéerna på nya Mother är bra. Det ojämna utförandet är det inte.

annons

annons

För bara några veckor sedan slog F12-gruppen, med Melker Andersson, Danyel Couet, Jonas Svensson och Martin Vall i spetsen, upp portarna till sin nya jättesatsning. I lokalpress och mattidningar har förväntningarna höjts. En restaurang och bar med 500 platser där såväl smaksinnet som kroppens välbefinnande och påverkan på planeten står i fokus. Det är mycket att leva upp till.

Ett annat koncept på Mother är gör-det-själv. Vårt bord märks ut på en karta vid entrén och vi får själva kryssa oss fram till rätt plats i den luftiga lokalen där industri möter trä och grönska. Via bordens inbyggda surfplattor blir vi välkomnade av Mother à la superdatorn Hal från filmen 2001. Vi får tillvägagångssättet förklarat och presenteras för menyn.

Det är också via plattan man beställer och betalar. Det är lite charmigt till en början men ganska snart börjar plattorna strula. Och personalens diverse tricks vittnar om att det knappast är första gången, ens de senaste timmarna.

Menyn är omfattande och indelad efter ställets olika köksstationer. Vi skickar i väg våra beställningar och snart börjar rätterna komma in. Systemet må vara praktiskt men också rätt opersonligt. Och lite ensamt.

Men hur smakar då maten? Minst sagt varierande. Å ena sidan serveras vi kylskåpskalla krabb-bollar som inte gör någon glad, en obegriplig semifryst oxryggstartar där de syrade grönsakerna helt tar över smaken och en (förvisso välsmakande) grillad oxrygg som är seg och svårtuggad. Å andra sidan äter vi en mycket lyckad kombination av bland annat lax, hälle, grön rättika, avokado och marinerade alger, saftiga och kryddiga falafelbites med välsmakande tillbehör och en wok på kammusslor och bläckfisk där både smaker och texturer är pang på.

Desserterna ligger också på plussidan där citronpaj med agavemaräng och matcha-cheescake är några av favoriterna. Och bannlysningen av raffinerat socker som råder på restaurangen är både hedervärd och välkommen. Tyvärr räcker inte det.

Vi lämnar Mother med en utlovad behaglig mättnadskänsla, men också med en molande känsla av besvikelse.

SMAKRÅDET
tipsa@aos.se

annons

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons