Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

Le Nom – ett namn att minnas

LÄSARNAS BETYG

ANTAL RÖSTER

AOS BETYG 4

Tillåt oss presentera ännu ett namn i Stockholms ambitiösa krogvärld.
Le Nom.
Namnet.
Där är maten namnam.

annons

annons

Det är fortsatt tätt mellan de ambitiösa krogarna på Roslagsgatans lilla kvarter mitt emot Norra Real. Buco Nero och Babette har sedan i höstas fått sällskap av erkända Bar Nombres syskon Le Nom.

Lokalen, där tidigare aktade DeVille huserade, är liten och trevlig. Man sitter nära och med en kakelvägg som fond kan ljudnivån ibland bli lite hög. Men det glöms strax när maten kommer på bordet.

Menyn är indelad i grönt, hav, kött och dessert. Grönt inleder och Smakrådet väljer bakad morot samt pumpa och svamp. Den bakade moroten kommer med smaker som chili och ingefära. Känns fräsch och rustik, men inte så jättemycket mer. Bättre är då tallriken med pumpa och svamp, där pumpa-purén är att dö för tillsammans med det brynta smöret och svampen. Båda rätterna är smakfullt upplagda och det gäller genomgående för kvällen. Det är snyggt, välbalanserat och – riktigt gott.

Ostron är alltid föremål för diskussion. Sort, storlek, kvalitet, upplägg och tillbehör brukar engagera. Le Nom använder Fine de Normandie som är en enklare och mindre form av ostron. Det förtar ändå inte smakupplevelsen. Citron, vinägrett och en pärla till chilicrèmefraîche ackompanjerar. Ska du prova ostron för första gången är detta ett utmärkt tillfälle.

Under kvällen får vi bra stöd från vår servitör. Några frågor förblir obesvarade, men både engagemang och vinrekommendation är utmärkt. Prisnivån känns också okej, du kommer lätt under 500-lappen för tre rätter.

Tveklöst bäst den här kvällen är sikrommen med gnocchi, brynt smör och dill. Lysande upplagt, men ännu bättre smakmässigt. Den uppmärksamme noterade alltså ännu ett smör som brynts. Det gillar rådet.

Av kötträtterna fastnar vi för rådjurssadel och en gravad vildand. Vildanden med smaker som spretar åt flera håll, men som ändå fungerar. Rådjurssadeln mer homogen. Fantastiskt mör med lena smaker.

Vad saknar vi då? Ja, möjligen en bredare ölrepertoar. Men när vi väl smakat på vinerna så ... vad var det vi saknade?

Extra plus till den perfekt tempererade ostbrickan, men även desserterna –  champagnesemifreddo (med perfekta trion pistage, havtorn och rosmarinmaräng till) och en karamelliserad aubergine (!) – passerar Smakrådet med hedern i behåll.

Ja, ni förstår var vi landar.

Le Nom. Lägg namnet på minnet.

SMAKRÅDET
tipsa@aos.se

annons

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons