Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

Sydstatsmat som värmer och mättar

LÄSARNAS BETYG

ANTAL RÖSTER

AOS BETYG 3

Hamburgare och sliders i all ära, det nordamerikanska köket har mer att bjuda på. På Austin Food Works tas vi några steg längre in, och längre ner, i sydstatsköket.

annons

annons

Iskall snålblåst ute – murrigt, välkomnande och varmt inne. Vårt besök på stans nya amerikanare kunde inte komma lägligare. Det visar sig att frusna stockholmssjälar blir på bra humör av vällagad amerikansk ”husman”.

I Matvarufabrikens gamla lokaler, numera rustikt och snyggt inredda i en slags country möter betonggarage-stil, har Texas Long Horns grundare Philip Huntzinger och hans fem kumpaner förverkligat sin dröm om den amerikanska södern.

Här serverar de sin version av sydstatsklassiker med influenser från Mexiko. Ett lyckat koncept, speciellt för gourmanden som kan räkna med att få sin aptit stillad.

Menyn är uppdelad i snacks, varmrätter och tillbehör och rätterna går att kombinera efter tycke och smak, vilket vi gör.

Buffalo style ankvingar är möra och kladdiga med ett välkommet chili-sting. Taco med bringa och hummer på surdegstortilla är en trevlig bekantskap, men hummern skulle gärna få ta lite större plats bland smakerna.

Klassikern chicken ’n’ waffles bjuder på saftiga bitar av friterad kyckling och rejäla våfflor, rökt bacon, jalapeño pickles och lönn-sirap. Det blir höga poäng på sydstatsromantiksskalan.

Köttet vi provar är riktigt bra, från ölbräserad oxkind till tre sorters barbecue.

Bland tillbehören finns också några riktiga höjdpunkter. Mac ’n’ cheese med lönnsirapsbacon är så krämig och ostigt ljuvlig att vi trots att vi vid det laget redan är proppmätta önskar att vi hade beställt mer. Och ställets sweet potatoe fries, krispiga och salta på utsidan, söta och mushiga på insidan, är bara de en anledning att återvända.

Austin Food Works öppnade i våras och stället börjar kännas inkört, åtminstone vad gäller köket. Vi hade dock önskat lite bättre kunskap om vad som serverades och relevanta dryckesrekommendationer från den i övrigt trevliga och tillmötesgående personalen.

För den som, trots förmodad extremmättnad, vill avsluta med något sött rekommenderas ”Peanutbutterchocolate-marshmallow-sweetdream Ver. II” varmt. Allt man kan önska i choklad/kola/nöt-väg och mer därtill. Eller varför inte en chokladpralin med karamell och bacon?

På lördagar dukar AFW upp för brunch. Det får bli nästa besök.

SMAKRÅDET
tipsa@aos.se

annons

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons