Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

Beställ en drink – med spriten på sidan av

Vill du vara först med nya trenden – beställ en drink med spriten "on the side".
– Den alkoholfria drinken är lika intressant och ska hålla lika hög kvalitet som den alkoholhaltiga drinken, säger Richard ”Chille” Man som tagit fram det nya barkonceptet på Fotografiska.

annons

annons

Antingen kan man se det som att vårens nya drinktrend är oväntat hälsosam.
Eller som att vårens nya juicetrend är oväntat ohälsosam.
Nu är det nämligen mycket juicer av frukt och grönt som används när trendkänsliga bartenders sätter smakagendan. Ett nytt grepp är att till det erbjuda alkoholen ”on the side”.

Hälsosammare på Mother

Både trendkänsliga Fotografiska och nyöppnade storsatsningen Mother, med Melker Andersson och Danyel Couet, finns bland dem som går all in med den nya hälsosammare drinktrenden. Här står drinkar med frukt och grönt i fokus och det går att välja om man vill ha drinken gjord med eller utan alkohol.
– Vi har en enormt stor bar där hela idén är att vi utgår från växtriket. I juicerna finns både frukt och grönsaker och du kan köpa till alkohol så att det blir en cocktail. Våra bartenders har hållit på att ta fram olika recept. Det är viktigt när man dricker en juice att man får rätt dosering, för att din kropp ska kunna ta åt sig näringsämnena bättre. Det är en hel vetenskap, säger Danyel Couet på Mother.

Sprit och protein "on the side”

På Fotografiska tycker man att det här är ett upplägg som passar utmärkt med restaurangens koncept i övrigt. Tänket kring drinkarna liknar det som Fotografiska har med maten som serveras.
– Inspirationen till konceptet kommer från Fotografiskas restaurang där det gröna står i fokus och proteinet kommer "on the side", säger Richard ”Chille” Man, som tagit fram ett nytt barkoncept för Fotografiskas bar, som har premiär 30 januari.

Vanliga drinkfelet

Han menar att i alkoholfria drinkar får fina råvaror extra stort utrymme. De alkoholfria alternativen ska inte vara ett tristare val.
– Inte sällan utgår man från en alkoholhaltig drink, men tar bort alkoholen och serverar "resten" som ett alkoholfritt alternativ.
Fel, menar Richard ”Chille” Man:
– Det är som att ta bort proteinet från en rätt och servera det som återstår som ett vegetariskt alternativ. Att ta bort en komponent förstör ofta hela balansen och ger ingen vidare smakupplevelse.

”Alkoholfritt lika intressant”

Fotografiskas drinkar ska göra sig lika bra alkoholfria som med inslag av alkohol.
– Det kommer alltid att finnas skillnader när det kommer till smaken på en drink med respektive utan alkohol, men hos oss är den alkoholfria drinken lika intressant och håller lika hög kvalitet som den alkoholhaltiga drinken.

Fler besök med mindre alkohol

På Systembolaget har alkoholfria alternativ fått allt större utrymme på hyllorna under senare år. På krogen har det varit sämre med riktigt goda drinkalternativ.
Att efterfrågan på alkoholfritt på krogen har ökat förklarar Richard ”Chille” Man med att vi nu går på krogen oftare och kanske inte vill dricka alkohol vid alla besök.
– Baren eller restaurangen är inte längre bara en plats du besöker ibland för att ta ett glas eller äta en lördagsmiddag. Idag utspelas stora delar av många personers sociala liv i krogmiljön, och det ställer definitivt nya krav på vad baren och restaurangen måste kunna erbjuda.

Bästa kombinationerna

Att komponera drinkar som fungerar både med och utan alkohol kräver sin kreatör.
– Spriten får ge drinken ryggrad, men ska inte hindra råvarorna från att tala för sig själva. Till det passar bland annat rom, gin och vodka väldigt bra. Även starkviner som sherry och portvin är bra komplement. Men vi använder även mörk sprit för att ge en extra nyans till vissa drinkar. Selleri tillsammans med ljus rom eller morot och gin är riktigt bra smakkombinationer som kanske inte är så självklara för gemene man.

Föredrar du själv drinkar med eller utan alkohol?
– Vad jag väljer att dricka beror på tillfälle, atmosfär, känsla och sällskap. Det går inte att sticka under stol med att alkohol är en smakbärare som kan ge en dimension till drinkar som är svår att uppnå på annat sätt. Jag skulle inte vilja välja bort alkoholen i alla mina drinkar. Däremot kan jag, som vistas mycket i krogmiljö både i jobb och privat, verkligen uppskatta när det finns bra alkoholfria drycker.

MALIN KALDO
malin.kaldo@aos.se

annons

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons