Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

Lokal Izakaya – lyckad japan i behov av bättre lokal

LÄSARNAS BETYG

ANTAL RÖSTER

AOS BETYG 3

Fransk bistro blev japansk pub.
Inget snack, som Izakaya har Kungsholmskrogen Lokal fått ett lyft.
Men den skulle må bra av just en ny lokal.

annons

annons

Ännu ett försök att kopiera Esperantosuccén Shibumi kan man tro. Men Lokal Izakaya vill hitta sin egen identitet. Kombon av restaurang och sen nattbar sitter i även efter nystarten och det lider Izakaya av. Matdelen blir lite ointim med outnyttjade ytor och det gör att det blir med både nyfikenhet och tvivel vi kliver in i restaurangen.

Men därinne blir Smakrådet överraskat. Izakaya – japanska för pub med smårätter till drinkar – ger oss en helt igenom trevlig matupplevelse. Här är tänkt att maten ska delas, och rådets medlemmar skickar glatt rispinnar och gafflar i grannens skålar. Serveringen är tiptop, serviser och upplägg vackra… och råvarorna är prima.

Smakerna är – faktiskt – inga ljusår efter Shibumis. Rätter kapsejsar aldrig, stinget i kryddorna är så där lagom att de märks utan att knäcka övrigt på tallriken. Chilimajonnäsen till den tempurafriterade tonfisken (med mynta!) är ett sånt exempel. Det lilla chilistinget finns där, men diskret. Vi tvingas beställa in en extra tallrik.

Faktum är att vi ser bordsgrannar som blundar och njuter av det som serveras.

Förutom tonfisken imponerar en frisk sashimi, men också den vackra rätten med stekta rödräkor, rotselleripuré, nypon och syrad morot har utmärkt balans i smakerna.
En lammbringa är enda kötträtten bland mellisarna. Den behöver inte heller skämmas, ackompanjerad av aubergine, misopuré och nejlika.
En briljant helvego är den med bakad svartrot, tryffel, honung, friterat vete och spetskål.

I den halvfulla lokalen noterar vi att alla gäster håller sig till just sushi och mellanrätter. Det finns även huvudrätter, men det känns som att smått och gott är grejen här.

Lite få dessertval, tycker vi kanske. Men både kokossorbeten, där kokos på flera sätt delar tallrik med limegelé, mynta och maräng, och en vågad chokladkräm med hasselnötter fungerar fint som final.

Vi funderar över hur middagen upplevts i en mer anpassad, intim miljö, men gör ändå som japanerna och säger inte adjö. För våra vägar lär korsas igen minst en gång till i livet.

SMAKRÅDET
tipsa@aos.se

annons

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons