Å nej. Du använder en gammal tråkig webbläsare som sabbar upplevelsen av vår nya sajt. Snälla, uppdatera till något fräscht. /mvh AOS-teamet

annons

Klicka på pilarna för att starta bildspelet

Bistroteket alltför svajigt

LÄSARNAS BETYG

ANTAL RÖSTER

AOS BETYG 2

Stockholm har fått en ny bistro.
I Sonjas greks gamla lokaler huserar Bistroteket sedan i våras. Det är snyggt, stundtals gott – och ganska svajigt.

annons

annons

Omvandlingen från populär kvartersgrek till stilfull bistro är lyckad. Dovt mörkgröna paneler och mörkt trä sätter stämningen och belysningen är så nerdragen att vi knappt ser att läsa menyn.
I ena änden av lokalen syns en välfylld klassisk bar och bredvid den en grupp runda små kafébord. Det är tydligt att rummet är tänkt att fungera under både morgon, middag och kväll. Precis som på flera andra ställen kring Nytorget serveras här mat från arla morgonstund till sen kväll. Och på söndagar dukas helgens långkok fram till middagsgästerna.

Från allra första början är servicen förvirrad och på gränsen till oengagerad. Vi glöms bort och ignoreras och ingen verkar ha någon särskild koll vare sig på oss eller på vems ansvar det är att göra vad. Samma sak sker vid ett separat besök. Tråkigt.

Bistroteket kallar sig ett brasserie med en twist. Och visst är en del rätter tillskruvade med personliga detaljer. Tydligast är det kanske i steak tartaren där rå och syltad svamp gör oxlåret sällskap med överraskande trevligt resultat. Lite mindre svartpeppar och den hade varit ännu bättre.
En annan twist är det pulveriserade smöret som återkommer i väl många anrättningar.
Olika varianter av syltade grönsaker är även det en återkommande, och mer välkommen, ingrediens.

Rårakan med löjrom är fint krispig men balanserna av sälta och syra behöver finjusteras.
Anklever på brioche med pistagenötter och körsbär träffar desto bättre.

Bland huvudrätterna tar secreto d’Iberico med sotade bönor hem första priset. Mört och välsmakande fläskkött och krispiga gröna bönor.
Grillad makrill och moules marinière lämnar dock inga bestående avtryck.
Något sött efter middagen? Mjölkchokladkrämen med två varianter av havtorn samt maräng är småtrevlig, medan blåbärsdesserten bara är märklig: varma, obeskrivligt söta blåbär med torr intetsägande havre.

I en bistrotät stad som Stockholm krävs såväl professionalitet som personlighet och innovation för att stå sig i den hårda konkurrensen om matgästerna. Bistroteket har några kliv kvar att ta.

SMAKRÅDET
tipsa@aos.se

annons

annons

DAGENS DEALS FRÅN

annons

annons

annons

mer från allt om stockholm

annons

annons